А в іншому достатньо лише вашої фантазії та вміння готувати. Пропонуємо вам варіанти новорічних страв різних видів.

Що можна готувати на Новий рік 2019

  • Птиця;
  • Риба;
  • Яловичина;
  • Телятина;
  • Баранина;
  • Грибочки;
  • Свіжі, солоні і мариновані овочі;
  • Фрукти та горіхи;
  • Крупи.

Свиня дуже сильно любить різні овочеві страви, подбайте, щоб їх було достатньо на столі. Самі страви можна прикрасити в кольори наступного року: жовті і червоні відтінки. Навіть випічку можна прикрасити їстівною позолотою. До речі, випічку краще робити ту, до якої ви звикли. Експериментувати краще з прикрасами. Також на столі повинно обов'язково бути якесь традиційно блюдо. Підійде олів'є або оселедець під шубою, але якщо у вас в сім'ї є своє таке, приготуйте його обов'язково.

Доступне новорічне меню для 4 чоловік: 5 страв за 2 години

Які страви не варто готувати в Новий 2019 рік

Хоча Свиня дійде до нас тільки в лютому, але вже зараз її сили міцніють, тому краще не готувати свинячі страви:

Популярні новини зараз
Масштабне березневе підвищення пенсій: 2300 отримають не всі Пенсіонерам приготували доплати: хто отримає надбавку до пенсії понад 2 тисячі гривень Хто не виконає вимоги ПФУ – залишиться без пенсії: кому призупинять виплати Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти
Показати ще
  • Відбивні;
  • Свинину по-французьки;
  • Паштети з свинячої печінки та інші свинячі тельбухи;
  • Пельмені зі свининою;
  • Окіст;
  • Шашлики;
  • Холодець з рулькою;
  • Буженину зі свинини;
  • Карбонад і сальтисон;
  • Ковбасу.

Всі ці страви дуже легко замінити, якщо десь свиняче м'ясо замінити яловичиною або птахом, а в деяких варіантах можна навіть використовувати рибу.

Дієтичне святкове меню на Новий рік 2019

Як зробити економне недороге меню в домашніх умовах

В цю новорічну ніч страви повинні бути різноманітними. Не варто робити відразу цілий тазик олів'є. Краще зробіть різних салатів, але небагато. Складіть меню так, щоб було більше схожих інгредієнтів, наприклад, в салатах це майонез, яйця, картопля. Такі ж однакові складові ви помітите і в інших стравах. А купувати все разом виходить дешевше, особливо з новорічними акціями. Меню можна зробити дуже доступним, якщо правильно все згрупувати. Для того, щоб зробити дешеве меню потрібно не тільки не залишати залишків продуктів (немає сенсу купувати 40 яєць, якщо вам треба тільки 31), але й вміти правильно спланувати все. Тобто одного десерту для сім'ї цілком достатньо, для різноманітності можете просто купити цукерок. Якщо курку або качку нафарширувати, вийде дуже смачно і більше ситно. На стіл можна ставити більше салатів зі всього парою інгредієнтів: квашена капуста з морквою, овочеві нарізки. В якості напою зробіть традиційний узвар, щоб не витрачати гроші на соки та газованої води. Так вийде набагато дешевше. До речі, глінтвейн теж зробить ваше меню більш бюджетним, хоча так може і не здатися на перший погляд. Але спеції є в кожному будинку, з апельсином навряд чи будуть проблеми у Новий рік, а те, що до вина додається сік, набагато збільшує кількість коктейлю.

Незвичайне меню. 12 страв можна приготувати всього за 4 години!

Нагодувати сім'ю смачно і ситно допоможуть прості гарячі закуски, які легко зробити за допомогою духовки. Ви навіть заощадите час. Можна зробити нове, цікаве, і навіть бюджетне блюдо, яке підійде і під дитяче меню. Просто візьміть бублики, вимочити їх у молоці, всередину викладіть фарш зі спеціями і приготуйте все це в духовці. В кінці посипте сиром. І смачні дешеві м'ясні бублики-закусочки готові.

Що ще дуже важливо враховувати

Для годуючої мами меню потрібно створювати окремо. Їй швидше за все не можна їсти те, що й іншим гостям. А для дітей головне, щоб меню було цікавим і яскравим. Не забувайте, що якщо ви святкуєте удвох з чоловіком, то не слід готувати багато, дуже різноманітно і відразу на весь тиждень. Підійде і невелика бюджетна вечеря. Також окреме меню потрібно буде для людей, у яких є захворювання, що вимагають певної дієти. Наприклад, цукровий діабет або гастрит.

Жахливо смачне, практично банкетне меню для Нового року 2019

Також варто сказати і про важливість прикраси столу і самих страв. Свиня любить помпезність і красу. Тому навіть прикраси повинні бути правильними. Свинці дуже подобається травичка, тому додавайте більше зелені і більше кондитерської «трави». Також Свиня любить натуральні продукти, тому напівфабрикати краще не використовувати. Вона дуже консервативна, тому, щоб просто так взяти і замовити собі доставку на Новий рік і не образити господиню року не вийде. Робіть все своїми руками. І не забувайте про оздоблення страв, особливо символікою року.

Салат у вигляді свинки

Напої

Звичайно в новорічну ніч ніяк без алкогольних напоїв, але от їх міцність можна вибрати. Для компанії дівчат і невеликого корпоративу рідко ставлять горілку, але завжди має бути шампанське, навіть якщо п'є його всього одна людина. А під бій курантів все одно кожен захоче келишок. Шампанське має бути охолодженим, а розливати потрібно його у високі келихи. Можете кинути якусь ягідку в кожен келих. До шампанського добре підходять фрукти і шоколад, бутерброди з ікрою і свіжі овочі.

Далі п'ють будь-які алкогольні напої за бажанням. Не забувайте, що пити шампанське після горілки суворо заборонено, слідкуйте за міцністю і своєчасністю кожного напою. Червоне вино охолоджувати не потрібно, тому його простіше використовувати для Нового року, достатньо кімнатної температури. Воно відмінно підходить до м'яса. А до риби і морепродуктів краще біле. Для холодних закусок ідеально підійде міцний алкоголь, особливо для солоних грибів і огірочків добре підходить віскі і горілка. Під коньяк краще нарізати сир. Не забувайте також, що лимон і майонез можуть знизити дію алкоголю. Десерти у нас часто запивають чаєм або кавою, але цілком підійде і мускатне вино, лікер або коктейль.

Прикраса столу на Новий рік

Сервіровка столу

Тепер треба вибрати підходящий стіл, щоб виставити наші страви. В ідеалі повинен бути китайський столик на коротеньких ніжках, але можна зібратись за круглим столом. На ньому обов'язково має бути новорічна скатертина, краще всього жовтого відтінку, можна навіть золотисту.

Сервіровка столу

Страви на стіл ставте різноманітні, але щоб вмістити все це на одному столі можна використовувати хитрощі. На одну велику тарілку відразу складіть кілька видів салату. Так можете робити і з закусками. Особливо зручно так ставити високі ялинки, як на фото нижче. А, щоб стіл виглядав більш об'ємним, комбінуйте високі, круглі і низькі новорічні аксесуари, які можна розкласти між тарілочками або поставити в середину столу. Особливо красиво і правильно для Свині будуть виглядати шишки і жолуді, можливо навіть покриті золотом. А поруч з кожною тарілочкою можна покласти маленьку ялинову гілочку.

Закуски у вигляді ялинки на новорічному столі

Варіанти новорічних страв

Новорічні закуски:

  • Фаршировані помідори чи яйця;
  • Тарталетки з часниковим салатом;
  • Рафаэлки з крабових паличок
  • «Мандаринки»;
  • Канапе в грецькому стилі;
  • Рулетики з огірком «Філадельфія»;
  • Нарізка овочів з оселедцем;
  • Мариновані гриби, огірки та інші соління.

Новорічні салати:

  • Олів'є;
  • Оселедець під шубою;
  • З крабовими паличками;
  • З куркою, гранатом, картоплею та буряками;
  • «Порося з сюрпризом»;
  • «Чобітки»;
  • «Шишка».

Простий та смачний новорічний салат

Другі страви:

  • Мішечки з куркою і грибами;
  • Печеня з картоплі і курячого філе;
  • Фарширований короп;
  • Лазанья;
  • Запечена курка, качка або гусак (можна нафарширувати);
  • Кальмари з рисом і грибами у вигляді поросят;
  • Кролик з розмарином;
  • Котлети і відбивні, тільки не зі свинини.

Торти та десерти:

  • Торт «Червоний оксамит»;
  • Торт з капкейків;
  • Банани в шоколаді;
  • Фрукти та цукерки;
  • Фруктовий салат;
  • Горіховий пиріг;
  • Різдвяний кекс Штоллен.

Напої:

  • Смачний чай;
  • Алкогольний або безалкогольний глінтвейн;
  • Грог;
  • Ягідний пунш;
  • Какао;
  • Вино, горілка та інші традиційні алкогольні напої;
  • Гарячий шоколад;
  • Коктейль «Блакитний кокос»;
  • Коктейль «Розмариновий френч»;
  • Коктейль «Крем-пиво».

Рецепти новорічних закусок покроково

Рулетики з огірком «Філадельфія»

Рулетики з огірком «Філадельфія»

Інгредієнти:

  • 3 свіжих огірка;
  • 200 г форелі малосольноъ;
  • 1 пачка сиру філадельфія;
  • Червона ікра для декору.

Приготування:

Огірки потрібно нарізати тонкими поздовжніми пластинками, простіше всього це зробити ножем економкою. Так нарізайте і форель, але тут вам знадобиться гострий ніж або вже нарізана рибка. На кожну пластину огірка потрібно викласти пластиночку риби і змастити сиром. Потім просто згорнути рулетик. Якщо він розгортається – закріпіть шпажкою або зубочисткою. Щоб зробити їх красивіше, додайте трішки червоної ікри наверх.

Закуска «Мандаринки»

Закуска «Мандаринки»

Інгредієнти:

  • 3 яйця;
  • 3 плавлених сирка, як «Дружба»;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 великі морквини;
  • Пару гілочок кропу;
  • Майонез, сіль, перець – за смаком;
  • Листочки базиліка або якась зелень для декору.

Приготування:

Натріть плавлені сирки на дрібну тертку. Якщо вони у вас розмазуються по тертці, то їх перед цим потрібно покласти в морозилку на півгодини. Моркву і яйця потрібно заздалегідь відварити й остудити, а також очистити. Яйця теж натріть на дрібну тертку, можна відразу в миску з сирною стружкою. Далі нарубайте кріп і вичавіть через прес часник. Все це потрібно заправити майонезом.

Тепер треба вимісити цю суміш, щоб маса стала пластичною. Скуштуйте, чи не потрібно ще солі або часнику. Це не прісна закуска, вона повинна бути гострою. Тепер скатуєте кульки, приблизно як маленькі мандаринки. Настав час натерти моркву, теж на тій самій дрібній тертці. Отриману масу слід віджати, щоб пішов сік. Тепер кожен кульку потрібно покрити тонким шаром моркви. Слідкуйте, щоб не було просвітів.

Викладіть закуску на тарілочку і додайте зелені листочки базиліка. Якщо хочете, можна ще покласти маслинки або чорнослив на кожну «мандаринку».

«Рафаэлки» з крабових паличок

«Рафаелки» з крабових паличок

Інгредієнти:

  • 200 г крабових паличок;
  • 2 яйця;
  • 100 г сиру;
  • 2 зубчики часнику;
  • Свіжа зелень;
  • 2-3 ложки майонезу.

Приготування:

Крабові палички потрібно натерти на дрібній тертці, краще, щоб вони ще не повністю розморозилися. Яйця потрібно проварити 10 хвилин після закипання, охолодити і очистити, натерти на дрібній тертці або розім'яти виделкою в крихту. Сир натерти дрібно. Змішати яйця, сир і половину натертих крабових паличок, додати майонез. Через прес видавіть в загальну суміш часник. Додайте сіль і перець за смаком. Сформуйте однакові невеликі (як горіх) кульки. Кожен кульку добре обваляйте в другій половині стружки краба. Тепер залишилося тільки викласти рафаэлки на тацю або тарілку і подати до столу.

Рецепти новорічних салатів

Салат «Чобіток на Новий рік»

Салат «Чобіток на Новий рік»

Цей салат додасть яскравості вашому столу, а також новорічного настрою. Він не тільки смачний, але і дуже красивий.

Інгредієнти:

  • 200 г курячого філе;
  • 100 г будь-якого твердого сиру;
  • 2 яйця;
  • Червона цибулина, половинка;
  • Половина граната;
  • 100 г майонезу;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • Сіль і перець за смаком.

Приготування:

Філе відварити в солоній воді до готовності. Також зваріть яйця круто і почистіть цибулю. Його потрібно подрібнити в кубики і додати в нього цукор і перець. До цибулі додайте майже окріп і залиште на 10 хвилин. За цей час натріть сир на крупній тертці, почистіть яйця і відокремте 1 білок, а решту теж потріть на тертці. Філе залиште остигати і потім поріжте на середні кубики. З цибулі потрібно злити воду і віджати. Філе, сир, яйця, цибулю і майонез перемішайте. Викладіть цю суміш у формі чобота. На верхівку насипте трохи тертого білка, решту прикрасьте зернами граната.

Салат «Шишка» з мигдалем

Салат «Шишка» з мигдалем

Інгредієнти:

  • 3-4 картоплини;
  • 300 г відвареної або копченої курячої грудки;
  • 150 г солоних огірків;
  • 3-4 яйця;
  • 150 г твердого сиру;
  • Майонез, сіль, перець – за смаком;
  • 200 мигдалю і пару гілочок розмарину для оформлення.

Приготування:

Спочатку відварити картоплю в мундирі і очистити його від шкірки, далі натерти крупно на тертці. Окремо змішати його з майонезом, посолити і поперчити. Утрамбовуючи картоплю з майонезом, викладайте їх у вигляді овалу, який повинен бути основою шишки. Можна зробити не одну, а кілька шишок. Далі куряче м'ясо наріжте на маленькі квадратні шматочки, змащуємо його майонезом і викладіть новий шар на картопляний. Відварену грудинку потрібно ще трішки посолити і поперчити. Далі теж наріжте маленькими кубиками або тоненькою соломкою огірки. Цей шар викладіть наступним і трошки зверху змастіть майонезом. Зверху огірків потрібно викласти шар великої стружки варених яєць з майонезом, а далі крупно тертий сир, теж змішаний з майонезом. Цей останній шар повинен бути більш кругленьким.

Оформити салат дуже просто. У рядочки покрийте поверхню мигдалем, ставлячи горішки в шар сиру. Потім протріть тарілку паперовою серветкою і розкладіть гілочки розмарину, як ялинові гілки.

Рецепти других страв на Новий рік 2019

Кальмари фаршировані рисом і грибами

Кальмари фаршировані рисом і грибами

Ці кальмари ми будемо робити у вигляді Свинки, символу року. Ви побачите наскільки це легко. Оригінальне блюдо, просте і ситне, а також дуже смачне. Його легко готувати, і воно відмінно виглядає на столі. Всього то потрібно приготувати начинку, нафарширувати і відправити в духовку. А наповнювач, начинка, може бути будь-яким. У кальмарів дуже ніжний і нейтральний смак, тому до них легко підібрати добавку. Головне, щоб спецій було не надто багато. А то вони просто заб'ють запах і смак основного інгредієнта.

Інгредієнти:

  • 4 тушки кальмарів, це близько 500 г;
  • 250 свіжих печериць;
  • 1 цибулина;
  • 130 г сиру;
  • 250 г вже вареного рису;
  • Трохи рослинного масла для смаження;
  • Пару столових ложок майонезу;
  • Перець і сіль за смаком.

Підготуємо начинку. Очистивши від лушпиння, дрібно рубаємо цибулю. Прогріваємо сковороду з олією і обсмажуємо цибульну нарізку до рум'яного кольору. Не забуваємо періодично перемішувати.

Промиваємо та нарізаємо тонкими скибочками гриби, завантажуємо до цибулі. Помішуючи, витримуємо суміш на вогні до повного випаровування рідини. В кінці посипаємо сіллю/перцем.

Сир тремо крупно, змішуємо з смаженою сумішшю печериць і цибулі. Додаємо заздалегідь відварений до готовності рис (для рецепта знадобиться 250 г вже варених зерен).

Заправляємо інгредієнти 2-3 ст. ложками майонезу, розмішуємо. Знімаємо пробу, при необхідності додаємо сіль/перець.

Розморожені кальмари очищаємо під струменем води від шкури і прозорої плівки, видаляємо нутрощі. Підготовлені тушки промиваємо.

Видаливши плавники, фаршируємо кальмари сумішшю грибів, рису і сиру. Відкриту частину заколюємо зубочистками. Викладаємо тушки у форму для запікання, зверху злегка змащуємо морепродукти майонезом. Відправляємо в прогріту до 200 градусів духовку, запікаємо приблизно 20 хвилин.

Фаршировані кальмари можна їсти гарячими, доповнивши гарніром. Або повністю остудити, нарізати кільцями і подавати як холодну закуску. Для святкового столу можна оформити тушки у вигляді поросят, вирізавши «вушка», хвостик» і «п'ятачок» з ковбаси, а «очі» і «ніздрі» сформувавши з маслин або горошин перцю.

Кролик з розмарином

Кролик з розмарином

Інгредієнти:

  • 1 тушка кролика;
  • 1 лимон;
  • 1 головка часнику;
  • 150 г помідорів чері;
  • Рослинна олія (приблизно 80 мл);
  • 3 гілочки свіжого розмарину;
  • 1 ст. л. меду;
  • Сіль і перець.

Приготування

Миємо кролика, розрізаємо на шматочки, складаємо в глибоку миску. Готуємо маринад: розмарин, роздавлені зубчики часнику, мед, сіль, перець, шматочки лимона добре змішуємо. Натираємо отриманою сумішшю м'ясо і залишаємо на 15 хвилин. Розігріваємо духовку до 160 градусів. Кролика викладаємо на змащене маслом деко, посипаємо помідорами, нарізаними на четвертинки. Випікаємо 1,5 години.

Щоб кролик залишався соковитим і на ньому утворювалася рум'яна кірочка, час від часу потрібно поливати м'ясо соком, що виділяється. Також можна запекти страву в глиняному посуді з кришкою.

Рецепти десертів

Банани в шоколаді

Це дуже просте блюдо, яке не є банальним десертом на Новий рік. Головне тут правильно вибрати банани. А то і смак буде інший і розваляться вони швидше за все. Сорт повинен бути десертним. Тобто вони зазвичай невеликі, не довше 12 см. Шкірка у потрібних вам бананів яскрава, можна з цятками.

Щоб приготувати такі банани вам потрібні будуть самі фрукти, шоколад, кондитерська посипка, кокосова стружка і горішки. Але все це суто на ваш смак, можете взагалі нічим не прикрашати, а можете просто використовувати білий айсинг або інший вид шоколаду.

Спочатку потрібно приготувати глазур. Вона не повинна гірчити, але шоколад може бути який захочете, хоч гіркий, хоч молочний, хоч взагалі білий, що дуже оригінально.

Банани в шоколаді

Шоколад потрібно розтопити на водяній бані або за допомогою мікрохвильової печі, дивлячись як ви звикли. Банан потрібно охолодити, краще навіть на 15-30 хвилин закинути в морозилку. Зняти шкірку і нарізати на 2-3 шматочка. Кожен шматочок проткніть зубочисткою або спеціальними паличками, як для морозива. Тримаючи за шпажку занурюйте банан в глазур, посипайте всім, чим захочете (стружкою, горіхами, посипкою), ставте вертикально в якусь баночку або чашку і відправляєте в холодильник мінімум на 20 хвилин. Якщо хочете прикрашати шоколадом, доведеться почекати, поки глазур добре схопиться.

Коктейлі на Новий рік 2019

Блакитний кокос

Блакитний кокос

Прикрасьте келихи невеликою кількістю кокосових вершків або кокосової стружки. Щоб зробити це було простіше, потрібно налити вершки на тарілку або просто розсипати по ній стружку. Якщо використовуєте стружку, то кінчики келихів потрібно трохи намочити. А потім просто провести краями по стружці. Змішайте в блендері 240 мл ананасового соку, 120 мл Блю Кюрасао, 120 мл горілки і 120 мл кокосових вершків. Ще додайте в чашу кубики льоду і збийте максимально швидко, щоб маса стала однорідною. Такої кількості має вистачити на три келихи. Розлийте в підготовлені, припорошені «сніжком» келихи коктейль.

Розмариновий френч

Розмариновий френч

Налийте 15 мл джину, 15 мл соку лимона і 15 мл цукрового сиропу з розмариновим смаком в шейкер. Ці інгредієнти потрібно добре збовтати. Далі все це потрібно перелити через стрейнер в бокали флюте і долити ігристе вино 90 мл. Перемішати складові довгою барною ложечкою. Для прикраси додайте гілочку розмарину.

Крем-пиво

Крем-пиво

Напевно самий простий напій з новорічною тематикою. Подрібніть лід або візьміть вже подрібнений. Додайте до нього 60 мл пряного рома, 180 мл темного пива. Змішайте все це довгою ложечкою, а в кінці додайте 30-60 мл Бейліса. От і все.

Нагадуємо, ми підготували добірку, що можна подивитися по телевізору в новорічну ніч. І це не тільки «Іронія долі» і «Вечірній квартал».

Раніше, Знай.ua повідомляв, звідки пішла традиція наряджати ялинку на Різдво і Новий рік.

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, щоб порадувати близьких не потрібно багато грошей. Ось самі бюджетні подарунки на Новий рік.