Вже незабаром православні українці відзначатимуть світле свято – Великдень. Головними атрибутами цього свята є паска та фарбовані яйця.

Традиційно яйця на Великдень фарбують у Чистий Четвер, який цього року припадає на 13 квітня у православних та 6 квітня у католиків.

Пропонуємо вам цікаві ідеї для того, як зробити свої великодні яйця оригінальними та неповторними.

Яйця на Великдень, фото: скріншот з відео
Яйця на Великдень, фото: скріншот з відео

Найпростіше пофарбувати яйця можна за допомогою харчових барвників. Для цього потрібно розчинити барвник у теплій воді та додати кілька столових ложок оцту. Доводимо консистенцію до бажаної насиченості кольору, потім опускаємо яйце в розчин харчового барвника, щоб він повністю покривав його. Час фарбування – близько 5-7 хвилин. Яйця викласти на паперовий рушник і дати висохнути.

За "бабусиним" рецептом

Фото: Уніан
Фото: Уніан

Що знадобиться:

- білі варені яйця;

Популярні новини зараз
Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики
Показати ще

- зелень – кріп, петрушка, м'ята, засушені квіти;

- старі колготки;

- Гумки;

- лушпиння цибулі.

Виріжте із колготок квадратики таким розміром, щоб туди можна було загорнути яйце. Кладемо яйце в середину квадратика і краї квадратика стягуємо резинками. Опускаємо наші "мішечки" в попередньо зварене в каструлі лушпиння цибулі. Слідкуйте, щоб фарба повністю покрила яйця), залишаємо варитися на невеликому вогні 10-12 хвилин, дістаємо і даємо висохнути.

Мармурові яйця

Фото: Уніан
Фото: Уніан

Що знадобиться:

- варені яйця;

- харчові барвники;

- масло.

Розводимо харчові барвники різних кольорів у двох ємностях, додаємо оцет. В одну з них додаємо кілька ложок олії – 3-4 ст. л. і розмішуємо до утворення розлучень. Спочатку фарбуємо одне яйце в основний тон, обсушуємо, а потім кладемо в другий барвник і катаємо його доти, поки мармуровий візерунок не виявиться з усіх боків.

Крашанки, фото: скріншот
Крашанки, фото: скріншот

А ще є варіант "діамантових" яєць - коли яйця переливаються блискітками на сонці. Для цього потрібне вино. Результат виходить дуже гарний (всередині вони теж забарвляться, але смак це не впливає).

Для цього візьміть 7 яєць і 1 літр червоного вина (не важливо сухе, напівсухе чи солодке, можете брати найдешевше).

Беремо каструльку і кладемо в неї добре помиті курячі яйця. Вливаємо все вино. Яйця мають бути покриті вином. І варимо яйця у вині після закипання на повільному вогні 10 хвилин. Запах алкоголю при варінні яєць стоятиме по всій квартирі. Тому вмикайте, якщо у вас є, витяжку та (або) відкривайте кватирку. Після цього переливаємо вино, що залишилося, в ємність вже і повертаємо туди яйця (щоб покривало їх повністю), і залишаємо на 8 годин (або на ніч). Після цього викладаємо яйця на тарілку, застелену паперовими рушниками. Залишаємо їх так на кілька хвилин. Потім міняємо паперові рушники та залишаємо яйця до повного висихання.

Крашанки у вині, фото: Знай.ua
Крашанки у вині, фото: Знай.ua

Нагадаємо, як правильно варити яйця у холодній та гарячій воді: головні правила перед легким процесом.

Раніше ми повідомляли, що це варто знати всім українцям перед Великоднем-2023: паски, що потріскались, кольоровий захід сонця, зозуля та інші прикмети.