Бігос – це дуже смачна, апетитна, соковита друга страва з капусти, кількох видів м’ясних продуктів та копченостей.

Бігос, як і солянка, готується з кількох видів м’яса, свійської птиці, дичини, чи субпродуктів, і обов’язково з додаванням будь-яких копченостей. Для приготування цієї страви слід приготувати наступні інгредієнти:

Бігос з капусти. Фото: Youtube
Бігос з капусти. Фото: Youtube

  • 1-2 ст. л. рослинної олії;
  • 350-400 г свинини;
  • 600-650 г яловичини;
  • 150-200 г будь-яких копченостей;
  • 200 г цибулі (1-2 шт);
  • 100 г моркви (1 шт);
  • 1 ст. л. томатної пасти (50-60 г);
  • 300-400 мл води або бульйону;
  • 550 г квашеної капусти;
  • 750 г свіжої капусти;
  • 1 лавровий лист;
  • 100 г чорносливу без кісточок;
  • 100-150 мл вина Мадера;
  • Сіль, цукор, перець, коріандр до смаку.

Як готувати

Бігос з капусти. Фото: Youtube
Бігос з капусти. Фото: Youtube

У відповідну товстостінну каструлю (у нас на 4 літри), вливаємо пару ложок рослинної олії або смальцю, нехай нагрівається. В цей час нарізаємо 350-400 г свинини не дуже великими шматочками. Краще брати грудинку, лопатку чи реберця – таке м’ясо добре підходить для тривалого варіння.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Обсмажуємо до рум'яної скоринки так, щоб частина свинячого жиру витопилася. Поки свинина смажиться слід нарізати такими ж шматочками яловичину. Також нарізаємо ковбасу дрібними шматочками. Відправляємо яловичину в казанок і разом обсмажуємо.

У бігосі обов’язково повинні бути присутніми свіжа і квашена капуста, кілька видів м’яса, чорнослив і вино.

Цибулину нарізаємо досить великими кубиками. Коли в казані не залишиться рідини і м’ясо добре підсмажиться, додаємо копченості, насипаємо також перець і мелений коріандр, сіль поки не додаємо.

Невелику моркву натираємо на великій тертці. До м'яса додаємо цибулю з морквою і разом обсмажуємо.

У бігусі два види капусти – свіжа та квашена. У нас дуже смачна домашня квашена капуста, вона не сильно кисла, тому використовуємо її, не промиваючи, просто віджавши сік.

Не забувайте періодично помішувати вміст казанка, адже наше завдання підсмажити, але в жодному разі не допустити підгоряння.

Смажиться капуста. Фото: Youtube
Смажиться капуста. Фото: Youtube

Свіжу білокачанну капусту (у нас 750 г) нарізаємо не дуже тонкою і не дуже довгою соломкою, не так, як для борщу, інакше за час гасіння вона загубиться.

Як тільки цибуля з морквою підсмажаться, додаємо в казан повну столову ложку томатної пасти, соусу або кетчупу і разом обсмажуємо не менше хвилини.

Вливаємо 300-400 мл бульйону або води і гасимо на середньому вогні 30 хвилин.

Через пів години відправляємо в казан квашену капусту і тушкуємо все разом 15-20 хвилин, краще під кришкою.

Капусту не віджимайте, вона обов’язково дасть свій сік, але якщо відчуєте, що в процесі гасіння в каструлі не залишається рідини, підливайте воду або бульйон.

Додаємо в каструлю свіжу капусту та перемішуємо.

Може здатися, що капусти дуже багато, але це не так. Вона пустить свій сік і помітно осяде.

Не забувайте при необхідності додавати в каструлю бульйон або воду – бігос повинен тушкуватися, а не смажитися.

Як тільки капуста осяде, додаємо лавровий лист і вливаємо 100-150 мл сухого чи напівсолодкого вина в ідеалі Мадери. Якщо ви в принципі не використовуєте спиртне, просто не додавайте або замініть на бульйон.

Накриваємо казан кришкою, і іноді помішуючи, гасимо на слабкому вогні ще не менш як годину.

У процесі гасіння пробуємо на смак, якщо потрібно, солимо, додаємо перець і, навіть, цукор. Все залежатиме від квашеної капусти, її кислотності, а також від набору м’ясних копченостей та того, наскільки вони є солоними.

За цей час капуста змінить колір на бронзовий, всі смаки та аромати об’єднаються, саме час додати в бігос чорнослив. Його потрібно добре помити гарячою водою, але в жодному разі не розрізати, інакше він втратить форму і перетвориться на кашу.

Все змішуємо і вже без кришки томимо на слабкому вогні ще пів години, поки практично вся рідина на дні каструлі випарується.

Нагадаємо, ми писали, що рецепти розчинів, що дозволять зберегти черешню від появи черв'яків.

Як повідомляв "Знай.ua" пальчики оближеш: рецепт ідеального соусу для приготування домашньої шаурми.

Також "Знай.ua" інформував, суп, йогурт і не тільки: названо продукти, які насправді шкодять травленню.