В українців є безліч традиційних напоїв, які готували ще з давніх-давен. У кожному з них особливий смак та технологія приготування.
Тому пропонуємо вам добірку з 10 найкращих та найяскравіших за своїми смаковими властивостями, п'янких та тонізуючих напоїв, передає "IGotoWorld.com".

Ягоданка

Джерело фото: domashniy.ru.
Джерело фото: domashniy.ru.

Цей напій чудово втамовує спрагу. Коли його почали готувати – невідомо. Просто хтось колись вирішив залити ягоди водою, а після цього додати цукор та дріжджі.

Як приготувати: 1 кілограм будь-яких ягід попередньо перебрати і викласти у великий емальований або скляний посуд і залити 1 літром холодної кип'яченої води, а потім додати дріжджі (приблизно 15 грамів). Для прискорення процесу бродіння посуд із вмістом краще поставити в місце, де підтримується постійне тепло. Далі потрібно залишити на 4-5 днів, після розлити по пляшках, закупорити та зберігати у прохолоді.

Варенуха

Джерело фото: domashniy.ru.
Джерело фото: domashniy.ru.

Цей напій став відомим на лівому березі України ще у 16 ​​столітті. Основний склад: міцний алкоголь, фрукти та прянощі.

Як приготувати: беруться будь-які сушені фрукти, їх кладуть у глиняний посуд і доверху заливають горілкою. Не завадить ложка меду, стручок гострого перцю, кориця, гвоздика, імбир, але потроху. Зверху як кришка кладеться кірка житнього хліба, краї замазуються тістом для герметичності. Залишається поставити все це в духовку на слабкий вогонь на 10-12 годин. Після цього витягнути і процідити через марлю отриманий напій.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Спотикач

Джерело фото: domashniy.ru.
Джерело фото: domashniy.ru.

Ця настойка готується довго, але винагороджує за терпіння своїм чудовим смаком.

Як приготувати: столова ложка ваніліну i тертого мускатного горіха змішується з половиною чайної ложки кориці, заливається літром горілки та настоюється два тижні. Після цього суміш проціджують, в отриману рідину всипають дві склянки цукру. Потім це ставиться на вогонь. Напій потрібно постійно помішувати і як тільки він почне закипати - вимкнути, після чого накрити кришкою і охолонути.

Узвар

Джерело фото: smartnews.ru.
Джерело фото: smartnews.ru.

Узвар - неодмінний напій на Різдво та інші великі церковні свята вже понад два століття.

Як приготувати: промиті сухофрукти заливаються водою, додається цукор або мед і посудину ставлять на вогонь. Доводиться до кипіння і за кілька хвилин знімається з вогню. Дати охолонути, налити в глечик і подати охолодженим.

Кисіль

Джерело фото: prodgid.ru.
Джерело фото: prodgid.ru.

Кисель хороший тим, що його можна приготувати майже з будь-чого: фрукти, ягоди, ревінь чи молоко.

Як приготувати: можна взяти, наприклад, чорницю та збити в блендері до однорідної маси. Отримане пюре вилити в киплячу воду та додати цілі ягоди. Туди ж всипати цукор та довести до кипіння. Далі додати крохмаль, розведений невеликою кількістю води суміш знову довести до кипіння і відразу зняти з вогню.

Сировець

Джерело фото: hh.com.ua.
Джерело фото: hh.com.ua.

Відомий ще з часів Київської Русі. 966 року князь Володимир розпорядився відсвяткувати перемогу над печенігами вживанням цього напою.

Як приготувати: у велику посудину кладеться черствий житній хліб, всипається 4 склянки житнього борошна. Все це заливається окропом. Посудину накривають кришкою і залишають на добу. Тим часом в окремому посуді дві склянки борошна змішують із водою, додають дріжджі та залишають також на добу. Потім ця опара додається до основної посудини, вимішується, доверху доливається вода. Зберігається бочка у прохолодному місці, через 3-4 дні сировець готовий. Згодом у діжку можна доливати воду.

Сита

Джерело фото: m.happycentr.com.
Джерело фото: m.happycentr.com.

Сита - це найдавніший солодкий напій: ще в кам'яному столітті люди вживали мед диких бджіл, розводячи його водою.

Як приготувати: береться мед, кладеться в діжку і заливається окропом. В результаті мед розчиниться, а віск спливе. Отриману ситу необхідно процідити та охолодити. Напій готовий.

Ряженка

Джерело фото: hrumhrum.com.
Джерело фото: hrumhrum.com.

Його рецепт з'явився в Україні кілька сотень років тому: тоді змішувалося молоко та вершки, в результаті виходив різновид кислого молока.

Як приготувати: літр молока доводиться до кипіння, потім тримається на слабкому вогні 1,5-2 години. Після цього ємність із молоком ставлять у добре розігріту духовку без вогню приблизно на 2 години. Потім молоко повинне трохи охолонути, до нього додається 1-2 столові ложки сметани, ємність загортається теплим рушником і залишається до ранку. Після цього охолодити і можна пити.

Медовуха

Джерело фото: vkusnosti.su.
Джерело фото: vkusnosti.su.

Цей напій бере свій початок із часів Київської Русі, особливого поширення набув на Західній Україні.

Як приготувати: в літрі кип'яченої води розчиняється 50 г меду, в отриману солодку воду додаються промиті родзинки для активізації бродіння. Місткість нещільно накривається кришкою і на дві доби залишається при кімнатній температурі. Потім процідити через марлю, розлити по пляшках і залишити в холодильнику на 2-3 місяці.

Калинник

Джерело фото: taringa.net
Джерело фото: taringa.net

Вік цього напою обчислюється кількома століттями. В українському Поліссі знали багато рецептів його приготування.

Як приготувати: на 4 літри води береться 1 кілограм калини. 2,5 склянки цукру розчинити в окропі та залити калину. Місткість закривається і настоюється протягом тижня у прохолодному місці. Після напоїв проціджують та п'ють охолодженим.

Нагадаємо, що ваша окрошка стане ще смачнішою, якщо ви додасте цей інгредієнт: рецепт доведеться роздати всім родичам.

Раніше ми повідомляли про домашнє вино з чорної смородини, яке дасть грузинському фору: рецепт, який передається з покоління в покоління.