Вже розпочався сезон свіжих овочів та зелені. Досвідчені господині знають, що зеленушку можна заготовити з літа, щоб вона й узимку дарувала аромати для страв.

Важко уявити смачні страви без зелені. Якщо влітку з нею немає питань – все є на городі і ціни в магазинах не дуже кусаються, то взимку можуть бути проблеми. Як правильно заготовляти та зберігати запашні трави, щоб вони вас радували ароматом та смаком у холоди? Секретами поділився Шеф та експерт реаліті Нового каналу "На ножах" Алекс Якутов.

Олександр Якутов
Олександр Якутов

Лайфхак №1 – грецька

Петрушку та кріп можна сушити за грецьким методом. Тобто зв'язати пучками та повісити на балконі. Потім висушені пучки замотати у плівку, а перед вживанням перетерти зелень руками. Такий спосіб збереже аромат.

Популярні новини зараз
Плюс 570 грн до основної виплати: пенсіонери отримають надбавку у листопаді Школярів переведуть на новий формат: навчатися класами більше не будуть Повістки поштовим листом: ТЦК поставило новий ультиматум Платіжка збільшиться вдвічі: українцям приготували новий тарифний подарунок
Показати ще

Лайфхак № 2 – економний

"Якщо ніде зберігати пучки, можна відразу перетерти сушену зелень і скласти в банки. Головне, щоб при сушінні не було сильного вітру, інакше заготовку здує. Так що краще сушити при закритих вікнах", - ділиться Шеф .

Але якщо немає можливості це робити на балконі, скористайтеся старим бабусиним методом – наріжте трави та викладіть їх на папір на підвіконні у кухні. Можна також висушити зелень в духовці при 60 градусах з відкритими дверцятами. На це піде приблизно цілий день. Ідеально, якщо у вас є сушарка або, як її ще називають дегідрататор. Там можна сушити все: і курагу, і яблука, і полуницю, робимо пастилу та м'ясо для перекушування. Рекомендуємо якомога купити.

Зелень на підвіконні, фото: кадр з відео
Зелень на підвіконні, фото: кадр з відео

Лайфхак №3 – для каш та макаронів

Сушений кріп та петрушку можна заморозити з олією. На одну пачку вершкового масла кімнатної температури дайте три столові ложки сушених трав, все перемішайте. Відправте в морозилку кілька хвилин. Витягніть і сформуйте прямокутник. Загорніть в обгортку від олії чи плівку і заморозьте. Взимку зможете брати цю олію і додавати в каші та макарони – буде просто пісня.

Лайфхак №4 – кубики льоду

"Базилік, кінза, естрагон мають дуже насичений смак, тому їх краще заморожувати. Можна зробити це порційно - у формах для льоду. Потім ці кубики перекладіть у пакет і витягуйте по одному під час приготування", - ділиться Алекс .

Алекс Якутов, фото: пресслужба Нового каналу
Алекс Якутов, фото: пресслужба Нового каналу

Лайфхак №5 – приправа до супу

"Берете петрушку прямо з корінням, молоду моркву, базилік. Все добре відмиваєте від землі. Закидаєте в блендер і дрібно-дрібно перебиваєте" , - розповідає експерт "На ножах".

Після цього викладаєте все на лист, відправляєте в духовку на 10 годин. Сушіть при невисокій температурі з відкритими дверцятами. Коли все висохне, знімаєте сухий пласт, розламує і знову закидає в блендер. Перебиваєте разом із сіллю та перцем. У вас вийде розкішна приправа без хімії. Також можна додати сушену паприку. Потім розфасуйте приправу сухими банками і додайте в супи і каші.

М'ятний суп зі зеленим горошком, скріншот: YouTube
М'ятний суп зі зеленим горошком, скріншот: YouTube

Нагадаємо про простий десерт із полуницею та йогуртом, який точно вартий вашої уваги: ​​не встигнете навіть розкласти.

Раніше ми повідомляли про пиріг із шовковиці та листкового тіста: швидкий рецепт, який має бути під рукою у кожної.