Через удари росіян по енергетичній інфраструктурі українці змушені тривалий час перебувати без електрики. Особливо складно у таких умовах тим, хто мешкає у будинках, де немає газу і все працює на електриці.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПитання харчування стає ключовим, і багато сімей замислюються над тим, що можна приготувати без плити чи духовки, аби забезпечити повноцінний раціон.
Однак навіть у таких непростих умовах можна скласти меню з цікавих і корисних страв. Ось декілька ідей для приготування страв без використання газу та електроенергії.
Крупи, які можна не варити
Не всі крупи потребують варіння, хоча не всі про це знають. Наприклад, вівсянку, гречку, кіноа, пшоно чи навіть перловку можна легко підготувати без плити. Треба залити їх гарячою водою, щільно закрити ємність кришкою й залишити на 8–12 годин. За цей час крупи вберуть вологу та стануть готовими до вживання.
Сніданок без електрики
Складні часи - чудова можливість згадати про прості та швидкі ідеї сніданків. Одним із таких варіантів є гранола - уже готова суміш зернових з горіхами чи сухофруктами. Достатньо залити її молоком або йогуртом, і сніданок готовий.
Ще одна ідея - "вівсянка холодного приготування". Увечері залийте вівсяні пластівці молоком, додайте за смаком фрукти чи горіхи та залиште на ніч у холодному місці. До ранку пластівці розм’якнуть. Якщо віддаєте перевагу солоним стравам на сніданок, приготуйте рулети з лавашу або бутерброди з доступними начинками.
Ситні салати без термічної обробки
Якщо вам хочеться чогось більш екзотичного, незважаючи на відключення електроенергії, варто звернути увагу на приготування ситних салатів із продуктів, які не потребують варіння чи запікання. Наприклад, крабовий салат, грецький із фетою, салат із тунцем або навіть олів'є ( чи будь-який інший, який ви любите). Якщо заправка містить майонез, додавайте її перед подачею, щоб салат краще зберігався.
Основні страви без світла та газу
Ситно поїсти можна навіть без плит і духовок. Для цього скористайтеся крупами, підготовленими описаним вище способом. До них підійдуть ковбасні вироби, консерви, солона риба чи домашня тушонка. Також чудово доповнюють раціон соління, свіжі овочі, сир. Це дозволяє нескінченно експериментувати з комбінаціями продуктів.
На крайній випадок слід завжди мати окріп у термосі. Тоді можна у будь-який момент приготувати сублімовану їжу або локшину швидкого приготування.
Зробивши невеликий запас продуктів та дотримуючись простих порад, можна забезпечити собі та сім'ї смачне й поживне меню навіть у складних умовах енергетичних обмежень.
Раніше портал Знай писав, що українців готують до нових реалій: як вижити взимку під час блекауту.
Крім того, ми повідомляли, що грошей майже не залишать: чиї пенсії потраплять під значне скорочення.
Також портал інформував, що столи накривати на свята не будемо: експерти спрогнозували, на які продукти злетять ціни.