Уже зовсім скоро українці будуть відзначати велике свято – Великдень 2019. Ми підготували оригінальні рецепти страв, які стануть ідеальним доповненням до святкового столу.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяСеред всіх урочистостей, які відзначають в Україні, мабуть, найбільш улюблене свято – Світле Христове Воскресіння. Великдень – найрадісніше і веселе православне свято, яке є символом перемоги життя над смертю, весни над зимою. І це торжество несе особливу віру і надію на світле майбутнє.
Великдень ніяк не може обійтися без святкового застілля. З давніх часів великодній стіл відрізнявся різноманітністю страв і пишністю. Традиційно, прийнято подавати 48 різних страв, за кількістю днів Великого посту. Готуватися починають ще з Чистого четверга, люди запікають особливу сіль, фарбують крашанки, готують паски, млинці і пряники.
Особливе місце на столі займають традиційні для українців паски і фарбовані яйця. Ці страви готували в кожному будинку без винятку. І сьогодні українці дбайливо ставляться до давніх традицій.
Великдень 2019: кращі рецепти страв
Класична паска «Родзинка»
Щоб приготувати смачну паску, знадобиться:
- Волоські горіхи – 1 стакан
- Очіщенние насіння соняшнику – 1/2 стакана
- Ізюм – 1 стакан
- Яблука – 2 шт
- Банани – 2 шт
- Мед – 3 ст.л.
- Какао порошок – 1 ст.л.
Як готувати:
Перш за все слід замочити горіхи і насіння на кілька годин. Потім висушити їх і перемолоти в блендері. Додайте в суміш родзинки і трохи меду, вимішайте. Візьміть кілька ложок з маси і змішайте з какао.
Викладіть горіховий шар, на нього покладіть порізані банани і яблука. Зверху покладіть суміш з какао. Частину горіхової суміші використайте для змащення бічних сторін майбутньої паски. З фруктів слід вирізати літери «Х» та «У». Додаткова прикраса – декоративні квіти або фігурки.
Залишити в холодильнику на кілька годин.
Смачні паски в домашніх умовах
Паска з цукатами
Для приготування страви, знадобиться:
- Борошно - 1 кг
- Вершки - 1,5 ст
- Вершкове масло - 180 гр
- Яйца - 7 шт
- Дрожжі свіжі – 50 гр
- Ванільний цукор - 1 ч.л.
- Сіль - 1/2 ч.л.
- Цукати, горіхи, родзинки, курага - по 1/2 стакана
- Рослинна олія
Як готувати:
Спочатку слід підігріти вершки, розвести в них дріжджі, висипати половину борошна, додати 1 ст.л. цукру. Дріжджове тісто поставте в тепле місце на годину.
Жовтки слід розтерти разом з цукром. Розтопити масло, остудити його, змішати з жовтками. Коли опара підійде, залийте в неї суміш, ванілін, сіль, горіхи, цукати, родзинки. Потім потрібно збити і додати в тісто.
Після перемішайте все це з другою половиною борошна, залиште в теплому місці. Покладіть тісто в форми, заповнюючи їх приблизно наполовину. Випікати потрібно приблизно при 200 градусах. Для прикраси використовується глазур.
Сирна паска / запіканка
Для приготування знадобляться такі продукти:
- Сир – 1 кг
- Сахар – 250 гр
- Вершкове масло – 250 гр
- Сметана – 250 гр
- Жовток – 4 шт
- Родзинки, ванілін – за бажанням
Як готувати запіканку:
Візьміть сир, протріть його через сито. Так, щоб не залишилося ніяких грудок. Змішайте з вершковим маслом. Розітрійте цукор і жовтки, повинна вийти однорідна маса. З'єднайте її з сиром, родзинками, додайте ванілін. Всі інгредієнти ретельно перемішайте. На дно формочки викладіть марлю, поверх покладіть масу і поставте в холодильник на кілька годин. З'єднайте яєчні білки з цукровою пудрою і лимонним соком. Збийте і покрийте сирну паску.
Сирна паска
Розповідаємо, як приготувати сирну паску холодним способом.
Що знадобиться:
- Сир – 1,2 кг
- Сметана – 1/2 склянки
- Вершкове масло – 100 гр
- Соль – 1/2 ч.л.
- Яйця – 2 шт
- Цукор – 1/2 сткана
- Родзинки – 3 ст.л.
Як готувати:
Переберіть родзинки, промийте їх і висушіть. Сир перетріть через сито два рази, щоб домогтися повітряного ефекту. Після додайте туди сметану і вершкове масло, сіль, яйця і родзинки. Суміш збийте до однорідної маси, доведіть до кипіння. Після зніміть з вогню і розмішайте. Отриману суміш залийте в форми, накрийте тарілками, залиште в холодильнику на 12 годин.
Шоколадна паска
Що знадобиться:
- Борошно – 1,5 ст
- Дріжжі – 1 пакетик
- Яйця – 8 штук
- Молоко – 1 ст
- Цукор – 2 ст
- Какао-порошок – 100 гр
- Ром – 2 ст.л.
- Сіль
- Цукати – 0,5 ст
- Для глазурі: 1 яєчний белок, 1 ст.л. цукру або плитка білого шоколаду.
Як готувати:
Підігрійте молоко, змішайте його з дріжджами. Додайте цукор і борошно, залиште в теплі. Змішайте жовтки з цукром. В опару вилийте жовтки, додайте какао, ром, борошно і цукати. Вимішайте тісто, залиште в теплі. Збийте вершки, всипте трохи солі. Введіть все це в тісто.
Форми для запікання змастіть маслом, наповніть тістом. Запікати 30 хвилин на 190 градусах. Для прикраси використовуйте розтоплену білу шоколадку.
Швидко і смачно: салати на Великдень
Салат з беконом
Знадобиться:
- Молода картопля – 300 гр
- Рослинная олія – 2 ст.л.
- Червона цибулина – 1 шт
- Копчений бекон – 4 смужки
- Печериці – 140 гр
- Мікс бебі-салатів – 100 гр
- Сир з блакитною пліснявою - 85 гр
- Перец
- Сіль
Як готувати:
Відваріть картоплю в «мундирі», поріжте скибочками. Смужки бекону обсмажте до золотого кольору. Після у тому ж жирі обсмажити картоплю до золотавого забарвлення, додайте сіль і перець.
Червону цибулю наріжте і обсмажте на олії до м'якості. Гриби також слід обсмажити, заправити перцем і сіллю. З'єднайте в тарілці всі інгредієнти з листям салатів, сиром. Полийте заправкою, перемішайте і подайте до столу.
Теплий салат з куркою і помідорами
Що знадобиться:
- Стегенця курячі – 2 шт
- Помідори черрі – 150 гр
- Лук червоний – 1 головка
- Сир «Російський» – 150 гр
- Йогурт – 1/2 стакана
- Масліни без кісточок – 12 шт
- Олівкова олія – 3 ст.л.
- Соєвий соус – 1 ст.л.
- Перець чорний
- Сіль
Як готувати:
Стегенце очистіть від шкіри, вийміть кісточки, поріжте скибочками, полийте малою кількістю соєвого соусу. Залиште все це на 12 хвилин.
Поріжте цибулю і помідори, курку підсмажте до стану готовності. Курячу м'якоть змішайте з овочами, маслинами і сиром, попередньо нарізаним кубиками.
Перед подачею салат слід полити йогуртом і посипати сиром.
Що приготувати на Великдень: страви з риби і м'яса
Сирний рулет з ніжною фореллю
Знадобиться:
- Слабосолона форель – 200 гр
- Майонез – 100 гр
- Вершкове масло – 50 гр
- Яйца – 6 шт
- Борошно – 5 ст.л.
- Твердий сир – 50 гр
- Молоко – 350 мл
- Кріп – 5 ст.л.
- Петрушка – 3 ст.л.
- Сіль
- Перець
Як готувати:
Розтопити вершкове масло в каструлі з товстим дном. Покладіть туди борошно і, помішуючи, готуйте до стану кремоподібної густої пасти. Потім тонкою цівкою при постійному помішуванні ввести молоко. Варити масу до загустіння, 1-2 хвилини.
Зняти каструлю з вогню і перелити її вміст в миску. Збити міксером до зникнення грудочок, додати жовтки, 2/3 натертого сиру, всю подрібнену петрушку, 1/2 кропу. Злегка посолити. Перемішати до однорідності. Акуратно вмішати в заварну масу окремо збиті білки.
Форму для запікання застелити пергаментом, вилити тісто. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 15-20 хвилин, не відкриваючи дверцята духової шафи в процесі приготування. Злегка остудити.
Сирний корж змастити сумішшю майонезу, залишків сиру і кропу. Зверху покласти тонкі довгі смужки форелі. За допомогою пергаменту скрутити корж щільним рулетом, а потім замотати в харчову плівку. Помістити в холодильник на 2 години.
Царська баранина
Головне в цій страві – правильно вибрати м'ясо, тоді всі зусилля не пройдуть даром, і ви отримаєте справді царську баранину.
Що знадобиться:
- Баранина (ошийок) - 2 куска
- Чеснок
- Спеціі (сіль, орегано, перець)
- Оливкова олія
Як готувати печену баранину:
Ошийок ретельно промийте, познімайте м'ясо з кінчиків кісток, зачистите їх. Приберіть зайві жири, якщо є. Зшийте два шматки, при цьому захоплюйте кожне реберце, щоб вийшла «царська корона», стягніть її ниткою і закріпіть. Змастіть все оливковою олією, спеціями, кінчики кісток оберніть в фольгу. Всередину покладіть часник.
Запікайте в духовці протягом 1,5 годин. Поки м'ясо готується, підготуйте начинку, наприклад, плов з обрізками баранини. Але рис можна замінити і картоплею або овочами.