Салат олів'є став класикою радянської та пострадянської кухні. Без нього складно уявити святкування Нового року, але його часто зустрінеш і на інші свята, у тому числі й на Великдень. Їдять його і в будні - так, салат досить широко представлений в закладах громадського харчування.

Цікаво, що салат олів'є має досить давню історію, й початково був шикарною стравою для багатіїв. До його складу входила дичина, ракові шийки, подекуди трюфелі та ікра. Інгредієнти складалися шарами, а заправкою слугував соус провансаль - фактично, той самий майонез, але зроблений на високоякісній оливковій олії.

Кулінарна книга кінця XIX століття пропонує такий рецепт (на 5 персон).

Салат Олів'є, фото Wikimedia Commons
Салат Олів'є, фото Wikimedia Commons

Рябчиків — 3 шт., картоплі — 5 шт., огірків — 5 шт., салату — 2 качани, провансалю на ½ пляшки олії, ракових шийок — 15 шт., ланспику — 1 склянка, оливок, корнішонів — все ¼ фунта, трюфелів — 3 шт. Правила приготування: Обпалити, випатрати, заправити і зажарити натурально банкетних стріляних рябчиків, остудити і зняти всю м'якоть з кісток. Филейчики нарізати бланкетами, а решту м'якоть трохи порубати. З кісток дичини зварити смачний бульйон, з якого потім приготувати ланспік. Картоплю зварити в шкірці, потім очистити і вийняти на виїмку завбільшки з трьохкопієчну монету, а обрізки порубати. Свіжі огірки очистити від шкірки і нарізати тонкими кружечками. Трюфелі нарізати кружальцями. Зварити раків і взяти від них шийки. Приготувати густий соус провансаль, додати в нього для гостроти кабуль-сон, а для кращого смаку і кольору трохи густих вершків. Оливки великі очистити від кісточок гвинтом. Коли все буде заготовлено, то взяти скляну вазу або глибокий салатник і почати укладати всі рядами. Спочатку покласти на дно обрізки дичини і картоплі, злегка заправивши їх провансалем, потім зверху покласти ряд дичини, потім частина картоплі, огірків, частина трюфелів, оливок і ракових шийок, все це полити частиною соусу, щоб було соковите, понад покласти знову ряд дичини і т. д. Частина ракових шийок і трюфелів залишити для прикраси зверху. Коли всі продукти будуть покладені в вазу у вигляді гірки, зверху покрити провансалем, щоб продуктів не було видно. В середину вази букетом поставити який-небудь салат, а кругом гарно розташувати ракові шийки, клішні від варених раків і трюфелі. Застиглий ланспік порубати, викласти його в корнет, зробити зверху тонку витончену сітку і все гарненько застудити.

Популярні новини зараз
Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Авжеж, у сучасних умовах повторити такий салат буде як складно, так і дорого. Але можете не сумніватися, так точно вдасться вразити навіть найвибагливіших гастрономічних ентузіастів.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше