Хто ці люди, які влаштовують демонстрації на захист тварин і кидають зневажливі погляди на тих, хто розгулює у хутряних шапках і шубах? Чому вони відмовляються від більшості продуктів і в чому різниця між вегетаріанцями і веганами?

Багато хто й досі вважає, що веган - це скорочено від вегетаріанця, але нічого подібного, це абсолютно різна харчова поведінка. І не лише харчова.

Вегетаріанці, як і вегани, не вживають м'яса, але включають в свій раціон продукти тваринного походження - молоко і молочні продукти, мед, яйця. Вегани ж від цього відмовляються, обгрунтовуючи свій вибір експлуатацією тварин і шкодою, яку вони завдають планеті.

Іншими словами, веганство - це дуже чистий тип вегетаріанства, де виключаються не лише м'ясопродукти всіх тварин і риба з морепродуктами, а й всі похідні цих тваринних продуктів.

У веганів вживання яєць і молочних продуктів знаходиться повністю під забороною, а також вся їжа, яка містить продукти тваринного походження або потенційно може їх утримувати - випічка із застосуванням натурального масла і яєць або, наприклад, яєчна локшина.

Веганам не можна їсти мед або використовувати іншу продукцію бджільництва: пергу, маточне молочко, прополіс, забрус і так далі.
Продукти, що містять желатин або лецитин, одержуваний з жовтків яєць, теж заборонені.

Популярні новини зараз
Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

породілля, ілюстративне фото з вільних джерел
ілюстративне фото з вільних джерел

Чому ж так все строго у веганів? Чому вегетаріанці і вегани, відмінності між якими на перший погляд здаються невеликими, на практиці наштовхуються на великий бар'єр при спілкуванні між собою?

Відповідь криється в тому, що веганство як дієта має дуже велику етичну складову. Суть веганства не так у дієті, як у філософії. Сама дієта - це лише наслідок морально-етичних установок веганства.

Жити в гармонії з природою і навколишнім світом, розуміти себе як частину цієї природи, усвідомлювати свою приналежність до неї і тому нести відповідальність за те, як ти живеш — це основа вегантва.

Принцип відмови від м'яса

Вегетаріанцями найчастіше стають люди, які захотіли поліпшити якість свого життя, тому виключили з раціону їжу, вбиту в цілях прожитку. Вони обходять стороною м'ясні та рибні відділи супермаркету.

Вегани ж намагаються навіть не заходити в звичайні магазини - дуже вже багато там ″заборонки″. Веганами стають з етичних міркувань, тому всі продукти тваринного походження у них в чорному списку.

породілля, ілюстративне фото з вільних джерел
ілюстративне фото з вільних джерел

Спосіб життя

Вегетаріанцям живеться простіше, ніж веганам. Вони можуть тримати вдома домашніх тварин, іноді ходити в зоопарк і навіть в цирк.

Суворі вегани проти цього! Вони не сприймають ніякого насильства над живою істотою, тому собаку або кішку ти у нього вдома точно не побачиш - це ж неприродні умови для життя тварини!

До того ж вегани відмовляються від хутра, вовни, шовку та інших матеріалів тваринного походження; від продуктів з желатином, а ще від косметики, яка тестувалася на тваринах.

ілюстративне фото oum.ru
ілюстративне фото oum.ru

Заборонені продукти

Вегетаріанство має на увазі відмову від м'яса, але не відмову від продуктів тваринного походження. Тому вегетаріанці готують омлети, сирні запіканки, їдять млинці з медом і п'ють молочні коктейлі.

Вегани не їдять м'ясо, рибу, морепродукти, а ще яйця, йогурт, сир, інші молочні продукти і навіть мед (адже бджолярі відбирають його у трудяг-бджілок!).

ілюстративне фото oum.ru
ілюстративне фото oum.ru

Відмовляючись від цих продуктів, вегани отримують дефіцит багатьох життєво важливих для організму елементів. Тому прихильникам веганства необхідно ретельно планувати свій раціон, запасатися вітамінними добавками і слухати себе - організм підкаже.