Дарія Цвек - відомий український кулінарний експерт 20-го століття, чиї рецепти продовжують набувати популярності в наш час.

Ось один з них – класичний рецепт паски на основі жовтків. Це традиційне блюдо випікали наші предки, і не дивно, адже паска, приготовлена ​​за цим рецептом, завжди виходить ніжна, пухка і ідеально волога.

Паски. Фото: скриншот Youtube
Паски. Фото: скриншот Youtube

Кулінарний блогер Юлія Симончук поділилася на своїй сторінці у соціальній мережі Instagram рецептом Дарії Цвек.

Пол порції рецепту видасть 3 паски (форми діаметром 13 см) вагою приблизно 300-350 грам кожна. Нам будуть потрібні наступні інгредієнти - борошно - 1 кілограм; молоко - 400 гр.; жовтки – 10 одиниць; дріжджі пресовані – 100 грам; олія (або маргарин) – 200 г; цукор – 300 г; родзинки - 100 г; сіль-1/2 ч.л; лимон (цедра) – 1 шт.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі
Показати ще

Приготування опари (рідкого тіста): розводимо дріжджі в теплому молоці, додаємо 100 г цукру і 200 г борошна (від загальної кількості). Змішуємо та відправляємо у тепле місце, щоб тісто постояло там протягом 15-20 хвилин. Таким чином, обсяг маси має зрости вдвічі, утворивши "шапку".

Додаємо до опари цукор, що залишилися, жовтки, родзинки, цедру лимона, сіль і, поступово, все борошно. Замішуємо тісто, додаючи на останньому етапі розм'якшене або розтоплене масло (або маргарин).

Великодні паски, фото Знай.ua
Великодні паски, фото Знай.ua

Замішуємо тісто протягом мінімум 15 хвилин, поки воно не відокремлюватиметься від рук. Накриваємо тісто, ставимо його в тепле місце, щоб обсяг збільшився вдвічі. Після цього потрібно знову обім'яти тісто та залишити його підніматися.

Розкладаємо тісто у підготовлені форми, заповнюючи їх на 1/3. Знову ставимо тісто на підйом, накривши його. Перед випіканням змащуємо поверхню паски сумішшю збитого яйця та краплею молока. Відправляємо паску випікатися у розігріту духовку. Спочатку встановіть температуру 200 градусів, а через 10 хвилин зменште до 170-160 градусів. Випікати протягом 30-40-50 хвилин (час залежить від розміру паски).

Дар'я Цвек зазначала, що кількість борошна має становити рівно 1 кг, не більше (інакше паска буде жорсткою) і не менше (інакше паска опуститься). Крім того, жир обов'язково потрібно додавати наприкінці.

Нагадаємо, хрусткі та ароматні булочки за 20 хвилин: яблуко та кориця - ідеальне поєднання.

Як повідомляв "Знай.ua", буряковий паштет з горіхами - простий рецепт: ні грама м'яса, можна їсти в пост

Знай.uа писав, коли не можна пекти паску на Великдень: церковні заборони та поради