В Україні настав сезон консервацій, варення та інших заготовок на зиму. І це правильно, адже невідомо, які труднощі готують нам холод.

Та й взагалі хочеться балувати себе фруктами та овочами не дивлячись на пору року. Однак у будь-якій заготівлі на зиму є свої "побічні ефекти". Здуті кришки, підривання банок і... зацукрування варення. Про останню проблему господарок та господарів ми хочемо вам розповісти. Точніше про способи, які допоможуть запобігти цьому.

Варення з кавунових кір, фото: Знай.ua
Варення з кавунових кір, фото: Знай.ua

Чому кристалізується цукор у варенні

Основна причина, через яку джем або варення зацукровуються, - порушення технології приготування. Ймовірно, ви додали занадто багато цукру, що призвело до утворення кристалів. Також необхідно щільно закрити кришку банки при консервуванні, щоб уникнути попадання повітря. Окремо варто згадати звичку пробувати варення до закриття: коли ви занурюєте ложку в солодку масу, потім у рот і знову у варення, це може сприяти появі кристалів і навіть цвілі.

Варення зі смородини, скріншот
Варення зі смородини, скріншот

Популярні новини зараз
Багатодітних батьків чекають у ТЦК: уникнути мобілізації стало складніше Лише 1 з 25 хоче йти у бій: експерт про результат силової мобілізації ухилянтів Якщо у вас пластикові вікна, то ви зобов'язані це зробити: поспішіть, часу залишилося мало Платіжка збільшиться вдвічі: українцям приготували новий тарифний подарунок
Показати ще

Як варити варення, щоб воно не зацукрилося

Завжди дотримуйтесь пропорцій і не сипте цукор "на око".

До кислих ягод та фруктів додавайте більше цукру, ніж до солодких, тому що вони вимагають більшої кількості цукру для консервування.

Використовуйте метод уривчастого варіння: доведіть варення до кипіння, потім вимкніть, остудіть і знову доведіть до кипіння. Так повторіть 3-4 рази.

Щоб запобігти зацукрованню, можна додати у варення перед закруткою крохмаль (150 г на 1 кг ягід) або лимонну кислоту (5 гр, розчинених у 50 мл води, на 1 кг ягід).

Малинове варення, скріншот: YouTube
Малинове варення, скріншот: YouTube

Як виправити зацукроване варення

  1. Зробіть водяну лазню, використовуючи каструлю з водою і друшляк.
  2. Відкрийте банку із зацукрованим варенням і поставте її на друшляк.
  3. Додайте всередину банки 2-3 столові ложки води.
  4. Поставте конструкцію на вогонь та нагрівайте до закипання варення.
  5. Після цього вимкніть вогонь і залиште банку з варенням на водяній бані до повного остигання.
  6. Розлийте варення по нових банках і щільно закрийте кришками.

Якщо у вас немає можливості створити водяну баню, можна скористатися мікрохвильовою піччю. Просто помістіть зацукроване варення в мікрохвильову піч і включіть її на повну потужність на 5-7 хвилин.

Варення з черешні, кадр з відео
Варення з черешні, кадр з відео

Нагадаємо про простий рецепт, з яким впорається навіть новачок: як приготувати смачний джем із сезонної чорниці.

Раніше ми повідомляли, що гості ніколи не здогадаються, з чого це: рецепт варення з огірків до налисників чи просто на хліб.