Хороший урожай та працьовитість призводять до великої кількості закруток на зиму.

Смачити своїми томатами та огірками в зимовий період не тільки приємно, а й смачно.

консервація, фото Pxhere
консервація, фото Pxhere

Слід пам'ятати, що будь-яка закрутка має термін давності, якого потрібно дотримуватися. В іншому випадку використання прострочених закруток може призвести до отруєння.

Огірки

Огірки мають два терміни зберігання та залежать від способу маринування. Огірки, які закручували без пастеризації, можуть зберігатись не більше 6 місяців, а пастеризовані можна зберігати два роки у прохолодному місці.

Популярні новини зараз
Заплатите за сусіда, який багато миється: українцям розповіли, як вони "закривають" комуналку комусь із дому Синоптики прогнозують аномально теплу зиму: сніг і морози будуть короткочасні Українцям оголосили про нові виплати у жовтні: треба поквапитись, щоб вистачило на всіх Замість кількох виплат — одна: українцям платитимуть нову соціальну допомогу
Показати ще

Найкраще місце зберігання законсервованих овочів - льох, температура в якому буде не більше 6 градусів. Відкриту банку з огірками можна зберігати у холодильнику понад три місяці.

Огірки. Фото: скрін youtube
Огірки. Фото: скрін youtube

Капуста

Квашена капуста у будь-якому випадку має один термін зберігання – 6 місяців. Незалежно від типу закруток, умови зберігання повинні бути однаковими.

Це обов'язково прохолодне місце без потрапляння прямих сонячних променів.

Квашена капуста з медом, фото з вільних джерел
Квашена капуста з медом, фото з вільних джерел

Варення та компоти

А ось варення має найбільший термін зберігання. Якщо місце зберігання правильне, його можна їсти протягом трьох років після закрутки.

Варення "Вишня у шоколаді", фото sovkusom
Варення "Вишня у шоколаді", фото sovkusom

Компоти, які містять фрукти з кісточками, придатні лише півроку після закрутки. У кісточках є речовина, яка згодом стає отруйною. Це синильна кислота, яка негативно впливає на людський організм навіть у невеликій кількості.

Вишневий компот, кадр з відео
Вишневий компот, кадр з відео

Зверніть увагу на стан варення, якщо на поверхні утворилася пліснява, його слід викинути все. Незважаючи на те, що плівка знаходиться на поверхні, грибок проникнув усередину своїм кореневищем. Тому таке варення вживати не рекомендують.

Консервовані продукти

М'ясні консерви мають температуру зберігання та вологість. Якщо зберігати їх за 20% вологості, температури до 20 градусів, вони можуть стояти протягом 5 років.

Нагадаємо, як зберегти свіжу капусту надовго: секрети від експертів.

Раніше ми повідомляли, що іржа на кришках: як уникнути небезпечних наслідків для вашої консервації.