Коли за вікном опадає листя і повітря наповнюється прохолодою, на стіл хочеться поставити щось зігріваюче, ароматне і, звичайно, смачне.

Сьогодні ми поділимося рецептом грибного жульєна з українським акцентом — він простий у приготуванні, бюджетний та з доступних інгредієнтів, які легко знайти на будь-якому ринку.

Жульєн з грибами, скріншот: YouTube
Жульєн з грибами, скріншот: YouTube

Жульєн - це не тільки французька класика, а й універсальна страва, яку можна адаптувати під локальні смаки та продукти. В Україні осінь щедра на гриби: білі, лисички, опеньки, подосиновики і навіть гливи з магазину підійдуть. А завдяки локальним інгредієнтам страва набуває особливої ​​душевності.

Інгредієнти

На 4 порції вам знадобиться:

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 9-15 грудня для всіх знаків Зодіаку: неприємності Овнів, щастя Львів та втрати Козерогів Зарплата більше не матиме значення: українцям призначатимуть пенсії за новою системою Проігнорувати повістку вже не вийде: ТЦК замінить смартфон, введуть важливе правило Порошенко в Штатах шкодить Україні: дратує республіканців нагадуванням, як «зливав» Трампа на користь Гіларі Клінтон, - експерт
Показати ще
  • Свіжі гриби - 300-400 г (наприклад, підберезники або печериці);
  • Картопля - 2 великі бульби;
  • Цибуля - 1 велика головка;
  • Сметана (20-25%) - 200 мл;
  • Твердий сир - 100 г (підійдуть "Гауда" або "Сир Сметанковий");
  • Вершкове масло - 20 г;
  • Мука — 1 ст. ложка;
  • Часник - 2 зубчики;
  • Петрушка – невеликий пучок;
  • Сіль та перець - за смаком.

Особливий "український" штрих

Додамо трохи копченої паприки або дрібку сушеного кропу для аромату. Замість традиційних тарталеток або кокотниць жульєн будемо подавати в половинках запеченої картоплі, яка додасть страви ситності та затишку.

Картопля. Фото: скрін youtube
Картопля. Фото: скрін youtube

Покроковий рецепт

1. Запікаємо картопля

  • Розігрійте духовку до 200 °C.
  • Вимийте картоплю, розріжте навпіл і злегка змастіть олією.
  • Викладіть на лист, запікайте 30-35 хвилин до м'якості.

2. Готуємо гриби

  • Якщо гриби лісові, ретельно очистіть їх та відваріть у підсоленій воді 10 хвилин. Якщо використовуєте печериці, просто промийте та наріжте тонкими скибочками.

Шампіньйони, скріншот: YouTube
Шампіньйони, скріншот: YouTube

3. Обсмажуємо основу

  • Розігрійте сковороду, розтопіть вершкове масло|мастило|.
  • Додайте дрібно нарізану цибулю, обсмажуйте до прозорості.
  • Викладіть гриби, готуйте до випаровування рідини близько 10 хвилин.
  • Вмішайте муку|борошно|, обсмажуйте 1 хвилину, потім додайте|добавляйте| сметану і перемішайте.

4. Сирний соус

  • Посоліть, поперчіть, додайте подрібнений часник і натертий сир (залишіть трохи для посипання).
  • Готуйте на повільному вогні до розчинення сиру.

5. Фінальна збірка

  • Дістаньте картоплю із духовки, злегка остудіть. Ложкою вийміть частину м'якоті, щоб вийшли "чашечки".
  • Наповніть кожну половинку картоплі грибною сумішшю.
  • Зверху посипте залишками сиру та запікайте ще 10–15 хвилин, доки сир не зарум'яниться.

Жульєн у картофельних горщиках, кадр з відео
Жульєн у картофельних горщиках, кадр з відео

Як подавати

Український грибний жульєн у картопляних "горщиках" ідеально виглядає на осінньому столі. Посипте свіжою петрушкою або кропом для свіжості. Подавати можна з теплим хлібом, житнім чи бородинським, та келихом узвару.

Нагадаємо, що зігріє після дощової погоди: рецепт теплого салату з буряком, сиром та картоплею на вечерю.

Раніше ми повідомляли про курячі рулетики з сиром та зеленню: рецепт за 40 хвилин для свята чи смачної вечері.