Взимку так тягне на щось яскраве, соковите та… хрумке. Ідеальна відповідь на цей виклик – квашена капуста.

Вона не лише рятує від нудних гарнірів, а й працює як безкоштовний вітамінний коктейль: пробіотики, органічні кислоти, клітковина – все в одному банку. Дієтологи недаремно називають її "натуральним щитом імунітету".

Квашена капуста, кадр з відео
Квашена капуста, кадр з відео

Чому саме вона?

Тому що правильно приготовлена ​​квашена капуста – це вибух смаку та текстури: пружна, з легкою кислинкою та ароматом зимових свят. І весь секрет у простих, але точних пропорціях.

Ідеальний рецепт із пропорціями, які не можна зіпсувати

  • Капуста білокачанна - 3 кг
  • Морква - 200 г (дві середні, натерті крупно)
  • Сіль кам'яна (велика, без йоду) – 75 г
  • Лавровий лист - 3 шт.
  • Чорний перець горошком – 10 шт.
  • Запашний перець - 5 шт.

Квашена капуста, кадр з відео
Квашена капуста, кадр з відео

Популярні новини зараз
Ворог змінив тактику терору: навіщо росія запускає дрони вранці Зима буде тяжкою: українцям радять виїжджати з міст Школярів збентежив новий підручник: що не так з викладанням Порошенко використав похорон Парубія для цинічної політичної самореклами – експерт
Показати ще

Як перетворити качан на легенду:

  1. Зніміть верхнє листя і нашаткуйте капусту якомога тонше - хрускіт народжується тут.
  2. Додайте моркву, перемішайте і трохи розімніть, поки не з'явиться сік.
  3. Щільно покладіть суміш у трилітрову банку, перешаровуючи спеціями. Залишіть зверху 2-3 см до краю.
  4. Банку поставте в глибоку тарілку - сік тікатиме.
  5. Накрийте кришкою або марлею і залиште на 3-4 дні за кімнатної температури.
  6. Щодня протикайте капусту дерев'яною паличкою – нехай газам буде куди піти.
  7. Як тільки смак став у міру кислим, відправляйте у холодильник. Хочете гостріше – дайте ще добу постояти.

Секрети довгого хрускоту

  • Ідеальна ферментація – 3–5 днів.
  • Зберігайте в холодильнику або льоху - там вона доживе до весни, якщо ви її раніше не злапаєте.
  • Сіль тільки велика! Дрібна чи йодована зіпсує процес.
  • Чистота – не опція, а правило. Брудні руки = зіпсована закваска.

Квашена капуста в тарілці. Фото: Pinterest
Квашена капуста в тарілці. Фото: Pinterest

Як подавати?

Хрумка капуста — хамелеон зимового столу. Її їдять як самостійну закуску, додають у салати, гасять з м'ясом, закидають у борщ і навіть подають із гречкою. І в будні, і на свята це працює завжди.

Гастроентерологи підтверджують: "Одна ложка квашеної капусти на день - і кишечник скаже спасибі".

Нагадаємо про оладки, як із кухні Хогвартсу: рецепт осіннього чаклунства з яблуками.

Раніше ми повідомляли про незвичайні млинці зі смаком вафельних трубочок: смачно і зі згущеним молоком, і просто так, рецепт.