Комбуча сьогодні стала модним напоєм серед тих, хто хоче замінити газовану воду, каву чи солодкі соки.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяВона з’явилася ще понад 2 000 років тому в Китаї та виготовляється з чорного або зеленого чаю, у який додають культуру бактерій і дріжджів SCOBY. Саме під час ферментації утворюється легка газованість, кислинка й характерний смак, пише Real Simple.
У класичному варіанті комбуча містить чай, воду, цукор і SCOBY. У склянці 240 мл — близько 28–30 ккал, 8 г вуглеводів і цукру, до 10 мг натрію. Напій зберігає вітаміни групи B та C, а також мінерали — залізо, цинк, мідь, марганець. Часто додають і фруктові соки, що підвищує калорійність.
Через чай у складі напою є кофеїн — його приблизно третина від чашки чорного чаю. Також під час бродіння з’являється трохи алкоголю, але зазвичай не більше ніж 0,5%. Деякі види спеціально роблять міцнішими, схожими на пиво.
Користь комбучі пов’язана з пробіотиками, що покращують травлення та зміцнюють імунітет. Поліфеноли діють як антиоксиданти, зменшують запалення й уповільнюють старіння клітин. Вітаміни B підтримують енергію та нервову систему, а B6 і B12 впливають на настрій. Є дані, що напій допомагає печінці очищатися від токсинів, а фенольні сполуки — захищати шкіру та підтримувати колаген.
Однак дітям і вагітним комбучу радять обмежувати через кислотність, кофеїн і алкоголь. Дорослим оптимально починати зі 100–120 мл на день і поступово збільшувати до 240 мл.
Фахівці радять — обирати органічні варіанти без зайвого цукру, стежити за реакцією організму та починати з магазинних напоїв. Комбучу легко купити у супермаркетах чи приготувати вдома.
Раніше ми повідомляли, зміцнить імунітет і налагодить травлення: лікарі назвали найкориснішу спецію.
Скільки цукру на день можна вживати без шкоди для здоровʼя - деальніше на Знай.ua.
Нагадаємо, осіння бомба для здоров'я: чому всі моделі переходять на гарбуз із вересня?