Найповажніша родина на планеті - дев’ятеро братів і сестер на прізвище Меліс із маленького села на Сардинії, чий загальний вік перевищив 800 років, - протягом усього життя щодня їли один і той самий поживний суп. Сьогодні цей рецепт вважають одним із секретів їхнього довголіття, пише Daily Express.

Гарбузовий крем-суп: фото скрін Ютуб
Гарбузовий крем-суп: фото скрін Ютуб

Цей густий, ситний і корисний суп, який став популярним завдяки дослідникам так званих "Блакитних зон" (регіонів, де мешкає найбільше довгожителів), готують із простих сезонних овочів, але основою залишаються бобові та особлива сардинська паста.

Інгредієнти:

  • ½ склянки сушених очищених бобів;
  • ½ склянки сушеної квасолі (в оригіналі сорт "кренбері", але підійде будь-яка строката);
  • ⅓ склянки сушеного нуту;
  • 7 ст. л. оливкової олії;
  • 1 цибулина (дрібно нарізана);
  • 2 морквини (нарізані шматочками);
  • 2 стебла селери (порізані);
  • 2 ч. л. подрібненого часнику;
  • 1 банка консервованих помідорів у власному соку (приблизно 400 г);
  • 3 картоплини (нарізані кубиками);
  • 1 ½ склянки подрібненого фенхелю;
  • ¼ склянки нарізаної петрушки;
  • Кілька свіжих листочків базиліку;
  • ⅔ склянки фрегули (сардинська паста; можна замінити на орзо, птітім чи іншу дрібну пасту);
  • ½ ч. л. солі та трохи чорного перцю до смаку;
  • ¼ склянки тертого сиру Пекоріно Романо (або пармезану).

Приготування:

Популярні новини зараз
Гороскоп на сьогодні 14 жовтня: шанс близнюків, робота левів та підтримка риб Газу не вистачає: початок опалювального сезону відкладається Непогашені борги за комуналку: 4 випадки, коли їх можуть списати Без “Петровичів” і “Іванівн”: українські школи переходять на нові правила спілкування
Показати ще

Замочіть боби, квасолю та нут у мисці з водою щонайменше на 8 годин (краще на ніч). Потім злийте воду та добре промийте. У великій каструлі розігрійте 3 ст. л. оливкової олії, додайте цибулю, моркву та селеру. Обсмажуйте приблизно 5 хвилин, періодично помішуючи.

Додайте часник і готуйте ще хвилину, потім висипте помідори, картоплю, фенхель, петрушку, базилік і попередньо замочені бобові. Залийте водою так, щоб вона покривала інгредієнти на 2-3 см. Доведіть до кипіння, зменште вогонь і варіть без кришки 1-1,5 години, поки бобові не стануть м’якими. За потреби доливайте воду.

Приготування:

Замочіть боби, квасолю та нут у мисці з водою мінімум на 8 годин (краще на ніч). Потім злийте воду і ретельно промийте їх. У великій каструлі розігрійте 3 ст. л. оливкової олії. Додайте цибулю, моркву та селеру. Обсмажуйте близько 5 хвилин, періодично помішуючи.

Всипте часник, готуйте ще хвилину, потім додайте томати, картопля, фенхель, петрушку, базилік та попередньо замочені бобові. Налийте води так, щоб вона покрила інгредієнти на 2-3 см. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть без кришки близько 1-1,5 години, поки бобові не стануть м'якими. За потреби підливайте воду.

Цибуля. Фото: скрін youtube
Цибуля. Фото: скрін youtube

Коли бобові будуть готові, додайте пасту, посоліть, поперчіть і варіть без кришки ще приблизно 10 хвилин, поки макарони не приготуються. Перед подачею налийте в кожну тарілку трохи оливкової олії, розлийте суп і посипте тертим сиром.