Ці страви навряд чи можна знайти в меню ресторанів, але саме їх смак народжує ностальгію і приємні спогади з дитинства. Молочний коржик, пюре з гуляшем, запіканка і сосиска в тісті — нехитрі страви шкільної їдальні, які викликають у нас асоціації з безтурботними шкільними роками.

Пісочна смужка

Глазурована пісочна смужка з яблучним повидлом, яку також називали «Шкільним» тістечком. Його можна було купити у кожній радянській їдальні за ціною 11 коп.

Високий омлет

Пишний омлет, скріншот: YouTube
Пишний омлет, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Шкільний омлет по ГОСТу пам'ятають багато. Для пишноти в нього додавали багато молока і запікали, а не смажили на сковороді, близько півгодини. Подавали його розрізаним на квадрати і завжди холодним.

Коржик «Молочний»

Коржик за 9 копійок із розбавленим і занадто солодким чаєм за 2 копійки, повертає в дитинство з першого укусу!

Пиріжки

Домашні пиріжки, скріншот: YouTube
Домашні пиріжки, скріншот: YouTube

Радянська випічка не відрізнялася різноманітністю. Головними начинками для пиріжків були картопля, повидло, яйце з зеленим цибулею, сир або тушкована капуста. Продавалися такі пиріжки по 3 — 5 копійок.

Запіканка

Замість борошна у сирну запіканку додавали манку, замість шоколаду або солодкої начинки — звичайні родзинки. Кожен шматочок поливали згущеним молоком або варенням.

Молочний суп

Холодне солодке молоко, вермішель-павутинка, шматочок вершкового масла. Молочний суп з шкільної їдальні був стравою на любителя.

Компот із сухофруктів

Узвар, скріншот: YouTube
Узвар, скріншот: YouTube

Коронний напій всіх шкільних їдалень. Готувався з сухої суміші яблук, груш і абрикосів з додаванням цукру.

Сосиска в тісті

Це зараз сосиски в тісті смажать, а в шкільних їдальнях СРСР їх тільки запікали і іноді навіть посипала кунжутом! Коштувала сосиска в тісті 10 копійок.

Гуляш з пюре

Яловичина з морквою, цибулею, ложка підливи і товчена картопля. Щоб блюдо вийшло «тим самим», пюре потрібно готувати без молока — на воді, а м'яса в одну тарілку класти зовсім трохи. Ностальгія!

«Шкільні» оладки

Оладки, фото: pp_skill
Оладки, фото: pp_skill

Пухкі і солодкі оладки закарбувались у пам’яті як прекрасний десерт з минулого. І зараз багато господинь вдома готують їх нашвидкоруч.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, заливний пиріг з помідорами - оригінальна випічка з простих овочів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", заготовки, які не шкодять здоров'ю - топ продуктів для зберігання в морозилці.

Також "Знай.uа" писав, часникова паста до борщу та м’яса - 2 способи приготування.