Здавалось би, що варіння яєць є дуже простою справою. Але часто під час цього їхнього приготування шкаралупа тріскається і не кожен розуміє, чому так стається.

Щобільше, коли шкарлупа тріскається, білок виливається назовні. Щоб такого не траплялися, варто прислухатися до кількох простих порад. Завдяки їм яйця будуть у цільній шкаралупі та не переваряться. Крім того, чистити їх теж буде легко.

Чому шкаралупа тріскається під час варіння?

1. Так трапляється, коли на яйцях вже є мікротріщини. Вони утворюються при неправильному зберіганні та недбалому транспортуванні. А вже у киплячій воді, білок розширюється, і тріщина збільшується.

2. Це може статися, якщо варити яйця в крутому окропі. При сильному бурлінні яйце може вдаритися об стінки чи дно каструлі й також тріснути.

курячі яйця, фото Pxhere
курячі яйця, фото Pxhere

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Як правильно варити яйця

Спершу покладіть яйце в місткість з водою, а потім ставте варити. Кидати в киплячу воду не варто. Також не можна занурювати у воду яйця, які тільки-то дістали з холодильника. Адже через різницю температур вони скоріш за все тріснуть. То ж спочатку їм необхідно нагрітися в приміщенні приблизно 30 хвилин.

Також краще готувати яйця в невеликій місткості, адже в процесі варіння потрібно, щоб вони повністю були занурені в окріп. При необхідності краще долити води. Не варто також варити яйця на сильному вогні.

Яйця. Фото: скриншот youtube
Яйця. Фото: скриншот youtube

Щоб приготувати яйця, зварені круто, їх необхідно кип'ятити не більше 8-9 хвилин. У випадку, якщо робити це довше, білок буде гумовим, а жовток синім - у результаті не смачно і негарно. Час приготування відраховують після закипання води.

А щоб отримати яйця із рідким жовтком, їх варять всього 2-3 хвилини. Важливо після приготування одразу занурити їх в холодну воду. Така нехитра дія не лише зупинить процес варіння, а й сприятиме легкому чищенню.

Яйця, фото: скріншот з відео
Яйця, фото: скріншот з відео

Нагадаємо, у ПФУ пояснили важливий нюанс нарахування пенсії чоловікам: потрібно виконати одну умову

Як повідомляв "Знай.ua", чому булочки та хліб вам не вдаються: як правильно використовувати дріжджі, у цьому часто помиляються

Також "Знай.ua" писав, свіжий базилік на підвіконні: як виростити ароматну зелень у будь-який сезон року