Справжній український борщик став нематеріальною спадщиною ЮНЕСКО. Тепер точно кожна господиня повинна вміти його готувати.

А якщо ви вже вмієте це робити і у вас є навіть свій фірмовий рецепт, то чому б не урізноманітнити борщове божевілля новим способом приготування?

Маріупольский борщ з бичками та томатами, фото: Знай.ua
Маріупольский борщ з бичками та томатами, фото: Знай.ua

Звичайно, є певні регіональні особливості приготування цієї страви, наприклад, додавання риби замість м'яса у південних регіонах України. Шеф та експерт реаліті Нового каналу "На ножах" Алекс Якутов виріс на рибному борщі, адже дитинство провів у Маріуполі, біля Азовського моря. Він поділився маріупольським рецептом цієї страви.

"Він вийде нереальний! Тому що в ньому є бички і багато томатів. А як ви знаєте, це найсмачніший тандем, – каже Алекс. – ​​Тож їжте та насолоджуйтесь неперевершеним українським борщем із південними нотками! Приємного апетиту!"

Популярні новини зараз
"З нас деруть три шкіри, цинічно та жорстоко": експерт пояснив, як можна було виправити ситуацію Vodafone дав можливість залишатися на зв'язку за 35 гривень на місяць: як скористатися шансом Виплати ВПО змінюються: що чекає переселенців з 1 серпня Світло буде цілий день: в "Укренерго" порадували українців
Показати ще

Алекс Якутов, фото: пресслужба Нового каналу
Алекс Якутов, фото: пресслужба Нового каналу

ІНГРЕДІЄНТИ:

• Сушений бичок – 10 шт.

• Свіжий бичок – 10 шт.

• Морквина – 3 шт.

• Цибулина – 2 шт.

• Часник – головка

• Корінь петрушки – 1 шт.

• Буряк – 1 шт.

• Перець "білозірка" або "капі" – 1 шт.

• Помідори – 1 кг

• Молода капуста – невеликий качан

• Картопля – 0,5 кг

• Сіль перець, лимонний фреш – за смаком

• Кріп та петрушка – 200 г

• Рослинна олія – для смаження

Борщ, фото: unsplash
Борщ, фото: unsplash

Спосіб приготування:

1. Солоний сухий бичок промиваємо і замочуємо у воді проти ночі, щоб риба віддала сіль.

2. Вранці очищаємо від нутрощів і зябер. Кидаємо в каструлю, заливаємо водою та ставимо на маленький вогонь. Додаємо цілу цибулину, голівку часнику, стебло селери та моркву.

3. Коли вода закипить, кидаємо гілочки від свіжих помідорів. Це потрібно, щоб вийшов насичений томатний аромат. Разом варимо 2-3 години.

4. Коли приготується бульйон, проціджуємо його, залишивши тільки навар. Все інше відправляємо у відро для сміття. Відварені бички теж не потрібні.

5. Чистимо і ріжемо картоплю, додаємо в бульйон і варимо разом.

6. Тим часом перебиваємо помідори блендером в однорідну масу.

7. Нарізаємо соломкою моркву, цибулю, корінь петрушки, буряки. Обсмажуємо на сковороді. Додаємо нарізаний перець та ще трохи готуємо разом. Останніми вливаємо помідори та тушкуємо овочі хвилин 30.

8. Коли картопля в бульйоні звариться, висипаємо в нього засмажку. Доводимо до смаку сіллю, перцем, цукром, лимонним фрешем.

7. Капусту нарізаємо соломкою. Відправляємо у каструлю. Додаємо зелень і даємо разом трохи прокипіти.

8. Тим часом на сковороді обсмажуємо свіжі бички з двох сторін до хрусткої скоринки.

9. Наливаємо борщ у тарілку і кладемо туди обсмажену рибку. Так і подаємо.

Український борщ, фото: Знай.ua
Український борщ, фото: Знай.ua

Нагадаємо, навіщо додавати в котлети тертий кабачок: шкодуватимете, що не знали цього раніше.

Раніше ми повідомляли, що можна їсти ложками: рецепт ніжного кабачкового паштету з сиром, який полюбить уся родина.