Останній рік саме 14 серпня православні християни в Україні святкуватимуть Маковея, або Медовий Спас. Люди святять воду, квіти та мак.

З цього дня розпочинається двотижневий Успенський пост. Варто зазначити, що наступного, 2024 року, Медовий Спас перенесеться на 1 серпня.

Медовий спас, букет-маковійчик, фото: Знай.ua
Медовий спас, букет-маковійчик, фото: Знай.ua

На свято Маковея печуть макові булочки, пироги,файли cookieта коржики. Рекомендуємо приготувати смачні рулети, пряники та млинці з маком.

Рулет із маком

Інгредієнти:

Популярні новини зараз
Надіються всі, але мало хто відчує: чого чекати від індексації пенсій у 2025 році Підлітки понівечили жінку і скинули її зі скелі: найстаршого злочинця стратили за допомогою тортур Перевірки від газовиків вийшли на новий рівень: українцям розповіли про документ, який треба підписати Українцям приготували нові виплати: хто отримуватиме 4500 грн щомісяця
Показати ще
  • 250 г борошна
  • 125 мл води
  • 1 ст. л. цукру
  • 1 ст. л. олії без запаху
  • 1/4 ч.л. солі
  • Цедра 1/4 лимона или апельсина
  • Ванілін - на кінчику ножа
  • 5 г сухих дріжджів

Для макової начинки:

  • 1 склянка маку
  • 1/3 склянки родзинок
  • 1/3 склянки волоських горіхів
  • 1/3 склянки цукатів (або цедра 1/2 лимона чи апельсина)
  • 2 ст. л. сахара
  • 2 ст. л. меду
  • 1 ст. л. крохмалю
  • Ванілін, кориця – кардамон - за смаком

Маковий рулет, скріншот: YouTube
Маковий рулет, скріншот: YouTube

Приготування:

У глибокій мисці розтерти дріжджі із половиною цукру. Залишити на 10-15 хвилин. Замісити тісто, частинами додаючи воду, борошно, що просіює, цукор, сіль, масло і дрібно натерту цедру. Воно має бути еластичним і не липнути до рук. Готове тісто накрити рушником і залишити підходити на 1 годину або до збільшення в об'ємі в два рази. Обім'яти і дати ще раз підійти протягом 30 хвилин.

Відміряти 300 мл маку і залити окропом, ретельно розмішати і відкинути на сито. Повернути мак в каструлю, залити 0,5 л окропу, довести до кипіння і варити, поки|доки| рідина повністю не вбереться. Відварений мак подрібнити за допомогою м'ясорубки чи блендера. Змішати з родзинками, подрібненими горіхами, цукатами чи цедрою, цукром, медом та крохмалем. Додати спеції.

Розкачати тісто у пласт розміром 35х40 см. Начинку рівномірно розподілити по тісту, відступаючи 2-3 см від краю. Згорнути в рулет, добре защипати краї і викласти на застелений пергаментом лист швом вниз. Залишити на 1 годину, накривши рушником. Перед тим як поставити в духовку, змастити рулет міцним солодким чаєм.

Випікати маковий рулет 40-45 хвилин в розігрітій до 180 С духовці. Готовий гарячий рулет із маком змастити цукровим сиропом, звареним із розрахунку 0,5 склянки цукру на 3 ст. л. води.

Медовий спас, скріншот: Youtube
Медовий спас, скріншот: Youtube

Пряники з маком.

Інгредієнти:

  • 2,5 склянки борошна
  • 0,7 склянки м'якого вершкового масла
  • 0,25 склянки меду
  • 0,7 склянки цукру
  • 1 яєчний жовток
  • Дрібка ванілі
  • 3 столові ложки маку
  • 0,5 чайної ложки меду

Приготування:

За допомогою блендера або міксера збийте вершкове масло|мастило|, цукор і мед. Вбийте яєчний жовток і додайте ваніль, перемішайте. Додайте лимонну цедру, борошно та соду. Добре все перемішайте. Розділіть тісто на дві частини, розкотіть кожну частину у довгасту форму.

Обкатайте тісто в маку і загорніть у харчову плівку та поставте на ніч у холодильник. Вранці дістаньте охолоджене тісто і наріжте його кружальцями завтовшки приблизно 0,5 см кожен. Викладіть печиво на форму для запікання і поставте в духовку на 10-12 хвилин. Готове печиво охолодіть та можете подавати на стіл.

Макові пряники скріншот: YouTube
Макові пряники скріншот: YouTube

Макові млинці з медом

Інгредієнти:

  • 1 склянка борошна
  • 3/4 склянки молока
  • 1 столова ложка оцту
  • 1 столова ложка лимонного соку
  • 1 яйце
  • 2 столові ложки розтопленого вершкового масла
  • Дрібка ванілі
  • 2 столові ложки цукру
  • 1 чайна ложка пекарського порошку
  • 0,5 чайної ложки соди
  • 1 чайна ложка маку
  • 1 чайна ложка лимонної цедри

Приготування:

Молоко, оцет та лимонний сік з'єднайте у тарілці та відставте на 10 хвилин. Через 10 хвилин додайте яйце, розтоплене вершкове масло та ваніль. В іншій тарілці перемішайте всі сипкі інгредієнти: борошно, цукор, сіль, соду, пекарський порошок, мак, лимонну цедру. З'єднайте рідкі та сипкі інгредієнти, щоб вийшло тісто без грудочок. Підсмажте млинці на сковороді та подавайте з медом.

Макові млинці, скріншот: YouTube
Макові млинці, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що починайте якнайшвидше: смачний рецепт консервованих помідорів з корицею - солодкі і без дотепів.

Раніше ми повідомляли, що склянка кефіру та яйце: ви й не підозрювали, що готувати домашні пончики так просто.