У суботу, 19 серпня, православні християни відзначають Яблучний Спас 2023 року. На Яблучний Спас прийнято пекти пироги з яблуками.

Також у цей день розпочинається збирання врожаю яблук та заготівля фруктів на зиму. Серед одних із найважливіших традицій свята є також освячення винограду та яблук. Люди вірили, що після освячення яблука набувають якоїсь магічної сили, і якщо загадати бажання, відкушуючи перший шматочок від фрукту нового врожаю, воно обов'язково виповниться.

Яблучний Спас: коли буде, традиції та історія, фото - Рexels
Яблучний Спас: коли буде, традиції та історія, фото - Рexels

Пропонуємо вам добірку рецептів на свято:

Тістечка з яблуками

Інгредієнти:

Популярні новини зараз
За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші Пекельна спека нарешті залишить територію України – які сюрпризи готує нам серпень Українці поспішають зняти готівку через ліміти: скільки вдасться отримати протягом доби Готуйтеся до нових платіжок: для українців подорожчають дві важливі комунальні послуги
Показати ще
  • 500 мл молока
  • 5 столових ложок цукру
  • 5 столових ложок рослинної олії
  • дрібка солі
  • 50 г свіжих дріжджів
  • 5 склянок борошна
  • яблука
  • цукор
  • збите яйце

Спосіб приготування:

  • Молоко, цукор, олію та щіпку солі довести до кипіння. Зняти з плити та дати постояти півгодини. Додати вибиті дріжджі.
  • Всипати муку|борошно| і замісити тісто за допомогою двох столових ложок. Поставити на 1,5 год у тепле місце. Обсяг тесту має збільшитись приблизно втричі.
  • Розкотити тісто на присипаній борошном поверхні товщиною близько 1 см, вирізати склянкою кола. У центр покласти начинку – нарізані кубиками яблука, присипані цукром.
  • Викласти пиріжки на змащене маслом деко і змастити збитим яйцем.
  • Випікати у розігрітій духовці до золотистого кольору за температури 180 градусів.

Яблучний штрудель з родзинками

Інгредієнти:

  • 1 кг кислих яблук
  • 100 г мелених ванільних сухарів
  • 250 г цукру
  • 100 г вершкового масла
  • родзинки
  • лимонний сік
  • кориця

Для тесту:

  • 1 ст. соняшникової олії
  • 1 яйце
  • 300 г борошна
  • 100 мл теплої води
  • крапля оцту
  • сіль

Спосіб приготування:

  • Борошно просіяти і дати трохи постояти, щоб воно "наповнилося" повітрям. Додати яйце, масло, сіль за смаком, розвести 100 мл теплої води (з додаванням краплі оцту) і перемішати все до отримання крутого тіста.
  • бажано замішувати руками, без використання міксера. Місити тісто слід доти, доки воно не стане легко відходити від рук. Сформувати кулю, змастити її оливковою або олією, загорнути у фольгу і залишити під підігрітою ємністю або під рушником на 20-30 хвилин.
  • Яблука помити, почистити, видалити серцевину і нарізати на тонкі часточки, а потім перемішати з цукром і корицею в друшляку, встановленому над мискою. Потім змішати з родзинками та, якщо є, з ромом, горілкою або іншим алкоголем (1 ст. л.), але можна обійтися і без цього. Накрити перевернутою тарілкою, поставити гніт (наприклад, літрову банку з водою). Сухарі обсмажити в олії до золотистого кольору.
  • На столі розкласти лляний рушник, викласти тісто, посипати борошном і розкачати качалкою. Потім тісто обережно розтягнути руками у різних напрямках – воно має вийти дуже тонким. Товстіший край, який вже не тягтиметься, потрібно відрізати.
  • Розтягнуте тісто збризкати соком лимона (або розведеною лимонною кислотою) і посипати сухарями. Розподілити яблучну масу на 2/3 поверхні тіста. Згорнути штрудель за допомогою рушника.
  • Обережно викласти на лист, попередньо змащений вершковим маслом, поставити в духовку, розігріту до 200 С на 30 хвилин.
  • Готовий штрудель посипати просіянною цукровою пудрою.

Тарт Татен з яблуками

Інгредієнти:

  • 200 г борошна
  • 150 г вершкового масла
  • 5 ст. л молока
  • 180 г цукру
  • 1 кг яблук
  • дрібка солі

Спосіб приготування:

  • 100 г вершкового масла наріжте кубиками і розітріть пальцями з борошном. Додайте холодне молоко і замісіть тісто. Загорніть його в харчову плівку та поставте в холодильник на 30 хвилин.
  • Помийте та почистіть яблука, розріжте їх на четвертинки та видаліть серцевину разом із насінням.
  • Розігрійте сковороду і викладете на неї вершкове масло і цукор. Нагрійте на сильному вогні, щоб вийшла карамель.
  • Після цього додайте яблука і тушкуйте близько 15 хвилин. Зайву рідину за бажанням злийте.
  • Розкотіть тісто на присипаній борошном поверхні. Пласт повинен бути трохи більшим за діаметр форми для випічки, щоб сформувати з нього бортики.
  • Викладіть у форму карамелізовані яблука, накрийте їх тістом та підігніть краї тіста вниз.
  • Поставте пиріг у розігріту до 200°С духовку на 35 хвилин. За цей час корж повинен підрум'янитися.
  • Готовий десерт переверніть на тарілку. Дійте обережно, щоб не обпектися.
  • Подавайте тарт Татен теплим разом із збитими вершками чи морозивом.

Нагадаємо, що простішого рецепту точно не знайдете: як приготувати джем із сливи з волоськими горіхами на зиму.

Раніше ми повідомляли про дивовижні сирні булочки з чорною смородиною: навіть бабуся позаздрить такій випічці.