У суботу, 19 серпня, православні християни відзначають Яблучний Спас 2023 року. На Яблучний Спас прийнято пекти пироги з яблуками.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяТакож у цей день розпочинається збирання врожаю яблук та заготівля фруктів на зиму. Серед одних із найважливіших традицій свята є також освячення винограду та яблук. Люди вірили, що після освячення яблука набувають якоїсь магічної сили, і якщо загадати бажання, відкушуючи перший шматочок від фрукту нового врожаю, воно обов'язково виповниться.
Пропонуємо вам добірку рецептів на свято:
Тістечка з яблуками
Інгредієнти:
- 500 мл молока
- 5 столових ложок цукру
- 5 столових ложок рослинної олії
- дрібка солі
- 50 г свіжих дріжджів
- 5 склянок борошна
- яблука
- цукор
- збите яйце
Спосіб приготування:
- Молоко, цукор, олію та щіпку солі довести до кипіння. Зняти з плити та дати постояти півгодини. Додати вибиті дріжджі.
- Всипати муку|борошно| і замісити тісто за допомогою двох столових ложок. Поставити на 1,5 год у тепле місце. Обсяг тесту має збільшитись приблизно втричі.
- Розкотити тісто на присипаній борошном поверхні товщиною близько 1 см, вирізати склянкою кола. У центр покласти начинку – нарізані кубиками яблука, присипані цукром.
- Викласти пиріжки на змащене маслом деко і змастити збитим яйцем.
- Випікати у розігрітій духовці до золотистого кольору за температури 180 градусів.
Яблучний штрудель з родзинками
Інгредієнти:
- 1 кг кислих яблук
- 100 г мелених ванільних сухарів
- 250 г цукру
- 100 г вершкового масла
- родзинки
- лимонний сік
- кориця
Для тесту:
- 1 ст. соняшникової олії
- 1 яйце
- 300 г борошна
- 100 мл теплої води
- крапля оцту
- сіль
Спосіб приготування:
- Борошно просіяти і дати трохи постояти, щоб воно "наповнилося" повітрям. Додати яйце, масло, сіль за смаком, розвести 100 мл теплої води (з додаванням краплі оцту) і перемішати все до отримання крутого тіста.
- бажано замішувати руками, без використання міксера. Місити тісто слід доти, доки воно не стане легко відходити від рук. Сформувати кулю, змастити її оливковою або олією, загорнути у фольгу і залишити під підігрітою ємністю або під рушником на 20-30 хвилин.
- Яблука помити, почистити, видалити серцевину і нарізати на тонкі часточки, а потім перемішати з цукром і корицею в друшляку, встановленому над мискою. Потім змішати з родзинками та, якщо є, з ромом, горілкою або іншим алкоголем (1 ст. л.), але можна обійтися і без цього. Накрити перевернутою тарілкою, поставити гніт (наприклад, літрову банку з водою). Сухарі обсмажити в олії до золотистого кольору.
- На столі розкласти лляний рушник, викласти тісто, посипати борошном і розкачати качалкою. Потім тісто обережно розтягнути руками у різних напрямках – воно має вийти дуже тонким. Товстіший край, який вже не тягтиметься, потрібно відрізати.
- Розтягнуте тісто збризкати соком лимона (або розведеною лимонною кислотою) і посипати сухарями. Розподілити яблучну масу на 2/3 поверхні тіста. Згорнути штрудель за допомогою рушника.
- Обережно викласти на лист, попередньо змащений вершковим маслом, поставити в духовку, розігріту до 200 С на 30 хвилин.
- Готовий штрудель посипати просіянною цукровою пудрою.
Тарт Татен з яблуками
Інгредієнти:
- 200 г борошна
- 150 г вершкового масла
- 5 ст. л молока
- 180 г цукру
- 1 кг яблук
- дрібка солі
Спосіб приготування:
- 100 г вершкового масла наріжте кубиками і розітріть пальцями з борошном. Додайте холодне молоко і замісіть тісто. Загорніть його в харчову плівку та поставте в холодильник на 30 хвилин.
- Помийте та почистіть яблука, розріжте їх на четвертинки та видаліть серцевину разом із насінням.
- Розігрійте сковороду і викладете на неї вершкове масло і цукор. Нагрійте на сильному вогні, щоб вийшла карамель.
- Після цього додайте яблука і тушкуйте близько 15 хвилин. Зайву рідину за бажанням злийте.
- Розкотіть тісто на присипаній борошном поверхні. Пласт повинен бути трохи більшим за діаметр форми для випічки, щоб сформувати з нього бортики.
- Викладіть у форму карамелізовані яблука, накрийте їх тістом та підігніть краї тіста вниз.
- Поставте пиріг у розігріту до 200°С духовку на 35 хвилин. За цей час корж повинен підрум'янитися.
- Готовий десерт переверніть на тарілку. Дійте обережно, щоб не обпектися.
- Подавайте тарт Татен теплим разом із збитими вершками чи морозивом.
Нагадаємо, що простішого рецепту точно не знайдете: як приготувати джем із сливи з волоськими горіхами на зиму.
Раніше ми повідомляли про дивовижні сирні булочки з чорною смородиною: навіть бабуся позаздрить такій випічці.