Американська розвідка встигла назбирати величезну кількість документів за період Холодної війни. Авжеж, серед них є і безперечно цінні дані, однак навіщо гриф секретності отримали деякі документи залишається загадкою. Так, особливо дивним видається факт, що ЦРУ зберігало у своїх архівах протягом десятиліть рецепт борщу, який американці здобули у 1956 році, а розсекретили лише нещодавно.

Рецепт борщу знаходився у виданому для Радянської армії у 1948 році "Посібнику для кухаря-інструктора сухопутних військ у мирний час".

Приготування борщу, скріншот: YouTube
Приготування борщу, скріншот: YouTube

Для борщу на 500 осіб треба 50 кг капусти, 50 кг буряків, 75 кг картоплі, 7,5 кг моркви і 5 кг цибулі. 30–40 хвилин тушкувати порізаний буряк в закритій ємності з рослинною олією, м'ясним бульйоном, томатною пастою. Цибулю і моркву додаємо в ту ж ємність за 10 хвилин до кінця тушкування.

В каструлю з готовим м'ясним бульйоном кладемо нашатковану капусту і варимо 10–15 хвилин. Туди ж додаємо картоплю і варимо все ще 15 хвилин. Потім в бульйон додаємо тушкований буряк, борошно (для густоти), лавровий лист, перець і сіль. Все вариться ще 10 хвилин. Після цього треба зняти каструлю з вогню і дати борщу настоятися 15 хвилин.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Багато журналістів висловили думку, що документ, швидше за все, потрапив в ЦРУ випадково, разом з іншими більш важливими паперами. Але іншої думки дотримується зокрема спеціаліст по Холодній війні, Леонід Млечин, автор книги "Холодна війна. Політики, полководці, розвідники". На думку колишнього розвідника, кулінарний довідник містив суттєво інформацію про вагу порцій та їх поживну цінність. Рецепт на 500 осіб, перерахований на мільйонний особистий склад армії давав чітке розуміння кількості продуктів, необхідних для харчування військових.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Ситний турецький суп з червоної сочевиці — страва, яка зарядить енергією на весь день.

Як повідомляв портал Знай.ua, Party на Прикарпатті — гуцульський гуляш для справжніх козаків.

Також Знай.ua писав, домашній натуральний сир з зеленню – після цього рецепту ви забудете про магазинний.