Американська розвідка встигла назбирати величезну кількість документів за період Холодної війни. Авжеж, серед них є і безперечно цінні дані, однак навіщо гриф секретності отримали деякі документи залишається загадкою. Так, особливо дивним видається факт, що ЦРУ зберігало у своїх архівах протягом десятиліть рецепт борщу, який американці здобули у 1956 році, а розсекретили лише нещодавно.

Рецепт борщу знаходився у виданому для Радянської армії у 1948 році "Посібнику для кухаря-інструктора сухопутних військ у мирний час".

Приготування борщу, скріншот: YouTube
Приготування борщу, скріншот: YouTube

Для борщу на 500 осіб треба 50 кг капусти, 50 кг буряків, 75 кг картоплі, 7,5 кг моркви і 5 кг цибулі. 30–40 хвилин тушкувати порізаний буряк в закритій ємності з рослинною олією, м'ясним бульйоном, томатною пастою. Цибулю і моркву додаємо в ту ж ємність за 10 хвилин до кінця тушкування.

В каструлю з готовим м'ясним бульйоном кладемо нашатковану капусту і варимо 10–15 хвилин. Туди ж додаємо картоплю і варимо все ще 15 хвилин. Потім в бульйон додаємо тушкований буряк, борошно (для густоти), лавровий лист, перець і сіль. Все вариться ще 10 хвилин. Після цього треба зняти каструлю з вогню і дати борщу настоятися 15 хвилин.

Популярні новини зараз
Не забудьте перевести годинники: коли українці перейдуть на зимовий час і нащо "Не будь слабаком...": батько найняв повію для 13-річного сина, хлопчик знайшов вихід Хто з чоловіків справді важливий для економіки: починається аудит "броней" На місяць по 4500: українцям готують нову соцдопомогу, але від дечого доведеться відмовитися
Показати ще

Багато журналістів висловили думку, що документ, швидше за все, потрапив в ЦРУ випадково, разом з іншими більш важливими паперами. Але іншої думки дотримується зокрема спеціаліст по Холодній війні, Леонід Млечин, автор книги "Холодна війна. Політики, полководці, розвідники". На думку колишнього розвідника, кулінарний довідник містив суттєво інформацію про вагу порцій та їх поживну цінність. Рецепт на 500 осіб, перерахований на мільйонний особистий склад армії давав чітке розуміння кількості продуктів, необхідних для харчування військових.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Ситний турецький суп з червоної сочевиці — страва, яка зарядить енергією на весь день.

Як повідомляв портал Знай.ua, Party на Прикарпатті — гуцульський гуляш для справжніх козаків.

Також Знай.ua писав, домашній натуральний сир з зеленню – після цього рецепту ви забудете про магазинний.