Святкування Нового року важко уявити без звичних салату олів'є та оселедця під шубою. Якщо ви трохи втомилися від традиційних варіантів, то можна урізноманітнити свій святковий стіл новими рецептами, а старі - покращити.

Пропонуємо вам три рецепти новорічних салатів від українського кулінарного експерта, переможця Мастершеф Євгена Клопотенка.

Салат олів'є з грибами і куркою

Без олів'є не обходиться жоден Новий рік, і у кожного є якийсь невеликий секрет приготування цього салату. Клопотенко пропонує приготувати його з запеченими грибами, які нададуть салату дуже незвичайного смаку.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Інгредієнти:

250 г печериць
1 ст. л. рослинної олії
1 лавровий лист
3 горошини запашного перцю
400-500 г курячого філе
4 яйця
1 банка зеленого горошку
4 солоних огірка
3 картоплі відварених в мундирі
2 відвареної моркви
3 ст. л. домашнього майонезу
до смаку сіль і перець

Приготування

Вимиті і сухі гриби покладіть в форму для запікання і полийте 1 ст. л. рослинної олії. Сіль додайте до смаку. Розігрійте духовку до 180 градусів і відправте гриби запікатися протягом 20 хвилин.

Картоплю потрібно зварити в "мундирах", очистити та нарізати середніми кубиками.

Моркву також відваріть, очистіть від шкірки та наріжте кубиками, як картоплю.

Куряче філе покладіть в сотейник з підсоленою водою, лавровим листом і запашним перцем. Необхідно варити його 25 хвилин після кипіння.

Почистіть зварені на круто яйця і наріжте кубиками.

По готовності куряче філе потрібно охолодити і нарізати невеликим кубиком.

Готові гриби також наріжте кубиком.

Те ж саме зробіть з солоними огірками.

Всі інгредієнти перемішайте в ємності разом з консервованим горошком. Заправте салат домашнім майонезом і знову перемішайте. Сіль і перець до смаку.

Салат з язиком

Цей салат максимально заслужив бути в списку блюд на новорічний стіл. Він стане приємною новинкою для вас, якщо ви раніше його не готували.

Інгредієнти:

1 яловичий язик
1 морква
2 лаврові листки
3 картоплі
3 огірка
1 ст. л. білого консервованого хрону
100-120 г оливок без кісточки
2 ст. л. домашнього майонезу

Приготування

Промийте яловичий язик під холодною водою і покладіть в сотейник з водою, щоб вона повністю його покривала. До язика додайте очищену моркву, 2 лаврові листки, сіль, перець. Доведіть до кипіння і варіть протягом години після кипіння, але вогонь поставте на мінімум.

Поки язик готується, необхідно відварити картоплю в "мундирі" протягом 30 хвилин.

По готовності охолодіть картоплю і наріжте кубиками середнього розміру.

Готовому язику потрібно охолонути. Покладіть його в холодну воду, можете додати лід. З охолодженого язика буде набагато легше зняти шкірку.

Холодний язик очистіть від шкіри, а потім наріжте дрібними кубиками і висипте в одну ємність з картоплею.

Поріжте оливки та солоні огірки дрібними кубиками. Перемішайте всі інгредієнти в мисці й заправте домашнім майонезом.

Не забудьте додати 1 ст. л. консервованого білого хрону до заправки. Це додасть смаку пікантності. Сіль і перець додавайте за бажанням.

"Шуба" зі скумбрії з апельсиновою цедрою

"Шуба" - другий найпоширеніший святковий салат новорічного столу. Пропонуємо рецепт з маленьким оновленням від Євгена Клопотенка - замість оселедця шеф-кухар пропонує додати запечену скумбрію.

Інгредієнти:

2 середні буряка
4 середніх картоплі
4 середніх моркви
10 ст. л домашнього майонезу
2 скумбрії
1 лимон
2 цибулі
2 ст. л рослинного масла
до смаку апельсинова цедра
до смаку сіль і перець

Приготування

Починаємо з риби. Скумбрію потрібно посолити та поперчити зовні й всередині. Додайте 2 ст. л рослинної олії. А в саму скумбрію потрібно покласти кілька скибочок лимона для кислинки.

Скумбрію запікайте в духовці при температурі 175 градусів протягом 30 хвилин.

Буряк, картоплини й моркву можна запекти або зварити, на ваш вибір. Готові овочі потрібно натерти на великій тертці.

Для викладання салату візьміть будь-яку зручну для вас форму. Буряк викладіть на дно форми, як перший шар. Наступний шар буде домашній майонез. Морква буде наступним шаром, а за нею картопля і дрібно порубана цибуля.

Охолоджену і готову скумбрію потрібно розібрати на маленькі шматки. Викладіть їх зверху, як останній шар і залиште салат на 1 годину, щоб він просочився. Перед подачею прикрасьте салат апельсиновою цедрою.

Нагадаємо рецепт салату і печеної риби з гарбузом

Як повідомляв портал Знай.ua, святкові молочні коктейлі стануть чудовою альтернативою шампанському на Новий рік: топ-3 рецепти

Також Знай.ua писав, як смачно засолити сало з часником