Знаменитий французький білий соус Бешамель залишається одним з найпопулярніших соусів попри те, що його рецепт за минулі століття помітно змінився. Вважається, що соус винайшов гофмейстер Людовика XIV Луї де Бешамель. Соус Бешамель є базовим для багатьох соусів, він простий в приготуванні і однаково добре підходить до м'ясних, рибних і овочевих страв.

Бешамель може бути відмінною заправкою для низькокалорійних салатів або необхідним інгредієнтом в приготуванні, наприклад, супів, лазаньї, жульєну та інших страв. А добавки з ароматних трав або насіння, овочів, фруктів, сиру кожен раз даватимуть нові відтінки смаку.

Лазанья, скріншот: YouTube
Лазанья, скріншот: YouTube

Інгредієнти:

  • Молоко - 900 мл
  • Мука пшенична - 75 г
  • Масло вершкове - 75 г
  • Сіль - 1/2 ч. л
  • Мускатний горіх - 1/3 ч.л
  • Чорний перець

Приготування

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У каструлі на маленькому вогні розтопити вершкове масло. Всипати туди борошно і перемішати, продовжуючи нагрівати суміш. Невеликими порціями влити 300 мл холодного молока, постійно помішуючи дерев'яною лопаткою. Перемішати соус до однорідності. Потроху влити решту молока і добре перемішати. Слід врахувати, що кількість молока залежить від бажаної густоти соусу. Крім того, після охолодження соус загусне.

Соус Бешамель, скріншот: YouTube
Соус Бешамель, скріншот: YouTube

Далі довести соус до кипіння, постійно помішуючи, і варити 5 хвилин на слабкому вогні. Приправити Бешамель сіллю, перцем і мускатним горіхом за смаком. Вкінці покласти шматочок вершкового масла (30-50 г), перемішати і накрити каструлю кришкою. Соус повинен вийти однорідним, без грудок, однак, якщо цього не вдалося уникнути — його можна протерти через сито.

Соус Бешамель, скріншот: YouTube
Соус Бешамель, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, бабуся вас похвалить точно — рецепт ідеальних сирників на всю родину. Простий рецепт приготування сирників від Євгена Клопотенка

Як повідомляв портал "Знай.ua", улюблений смаколик дітей, який сподобається і дорослим — приготування лінивих вареників з сиру. Ліниві вареники готуються швидко і не потребують особливих інгредієнтів

Також "Знай.ua" писав, смачніше, ніж у McDonald’s і жодної шкоди для фігури — готуємо корисну картоплю фрі без олії. Страви з картоплі не залишають байдужими нікого.