Шашлик — традиційне блюдо кавказької кухні, яку люблять у всьому світі. Вважається, що саме жителі Кавказу можуть створити справжнє диво і приготувати найсмачніший шашлик на світі, оскільки для них цей процес творчий. Кавказці поділилися секретами приготування ідеального шашлику. Однак спершу потрібно вибрати хороше м'ясо.

Традиційний кавказький шашлик готують з молодого ягняти або баранини. Та все ж найпоширенішим є використання свинячої вирізки. Краще використовувати свіже м'ясо, яке має рівномірний рожевий колір і приємно пахне. Щоб вибрати соковите і ніжне м'ясо, зверніть увагу на свинячий ошийок. Кавказький шашлик передбачає, що має бути багато цибулі. Свинину потрібно солити вже під час приготування або перед ним — але не на етапі маринування, щоб м'ясо не вийшло жорстким.

Шашлик, скріншот: YouTube
Шашлик, скріншот: YouTube

Кавказький шашлик з лимоном

Інгредієнти:

  • 2 кілограми свинини;
  • 6 лимонів;
  • 30 мл оливкової олії;
  • 50 г базиліка (свіжого, рубаного);
  • 10 г імбирного кореня;
  • по 1 ч. л. приправи: чорний перець, лаврове листя, кориця, коріандр.

Приготування маринаду:

Популярні новини зараз

Олександра Кучеренко зізналася в коханні, але не Дмитру Комарову: "Йому належить частина мого серця"

Ексдружина Віктора Павліка показала кабінет колишнього в квартирі, з якої він її виганяє: "Пішов, але речі не забрав"

"Холостячка" Злата Огнєвіч зважилася на пристрасний поцілунок з чоловіком: ніхто не очікував

Українець прославив Карпати неймовірним знімком на весь світ: захоплює дух, поки гори огортає снігом

Показати ще

Ретельно промиваємо свинину і нарізаємо скибочками по 5-6 сантиметрів. Лимони потрібно нарізати часточками. М'ясо змішуємо з лимоном, додаємо оливкову олію, спеції. М'ясо повинно маринуватися близько 10 годин, тому краще його залишити в маринаді на ніч. Однак, як ви приготуєте шашлик трохи раніше, наприклад, через 8 годин — він також буде смачним. М'ясо під час маринування потрібно перемішувати декілька разів.

Шашлик, скріншот: YouTube
Шашлик, скріншот: YouTube

Маринад для шашлику з червоним вином

Інгредієнти:

  • 1,5 кг свинячого м'яса;
  • 6 цибулин;
  • 0,5 літра червоного вина;
  • пучок кінзи;
  • 2 шт. граната;
  • по половині пучка базиліка та кропу;
    лавровий лист;
  • перець або суміш перців.

Приготування маринаду:

Свинину перед маринуванням потрібно промити, а потім нарізати. Цибулю нарізаємо півкільцями, з гранату вичавити сік. Змішуємо всі інгредієнти, крім вина. Зелень дрібно нарізати. Тепер заливаємо м'ясо в маринаді вином і залишаємо мінімум на 4 години, в ідеалі - на 6 годин. Залиште трохи вина і гранатового соку, щоб збризкувати шашлик під час смаження.

Шашлик, скріншот: YouTube
Шашлик, скріншот: YouTube

Шашлик з телятини

Інгредієнти:

  • телятина — 1 кг;
  • ріпчасту цибулю — 200 г;
  • сіль — 20 г;
  • перець — чорний, мелений або подрібнений;
  • паприка;
  • олію — 200 г.

Приготування маринаду:

Ріжемо телятину — шматки не повинні бути дуже маленькими або великими, але в такому випадку скибочки будуть менше, ніж звичайні порційні шматки для шашлику зі свинини. До м'яса додаємо прянощі і сіль, потім заливаємо олією і залишаємо на 3 години.

Шашлик, скріншот: YouTube
Шашлик, скріншот: YouTube

Шашлик з баранини

Використовувати потрібно молоду баранину — шашлик зі старого м'яса найчастіше виходить жорстким і не дуже смачним. М'ясо повинно бути рожевим — якщо воно темне, значить старе. Вибирають зазвичай корейку, шию, реберця, окіст, лопатку — використовують і курдюк.

Коли вибираєте м'ясо, спробуйте на нього натиснути — ямка повинна вирівнятися, а не залишитися вм'ятиною. Також дивіться, щоб м'ясо не було вкрите кров'ю або слизом. Баранину перед приготуванням очищають від плівок, вирізають сухожилля. Шматочки для шашлику повинні бути невеликими — близько 4 сантиметрів.

Маринад:

  • 2 кг баранини;
  • 1-2 кілограми ріпчастої цибулі;
  • сіль, чорний перець.

Потрібно нарізати цибулю півкільцями, змішати з м'ясом і гарненько пом'яти рукам. Перець можна додавати відразу ж, сіль — під час приготування.

Шашлик, скріншот: YouTube
Шашлик, скріншот: YouTube

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, швидка і смачна закуска з лаваша – як приготувати сирні палички з часником. Сирні палички в лаваші з часником — це дуже швидка і смачна закуска, яку можна приготувати за лічені хвилини

Як повідомляв портал "Знай.uа", ситний турецький суп з червоної сочевиці — страва, яка зарядить енергією на весь день. Готується швидше, ніж квасоля чи горох – оригінальний рецепт ситного турецького супу з сочевиці

Також Знай.uа" писав, картопляні биточки, як у дитинстві — швидкий рецепт улюбленої страви, яка розлетиться вмить