Шашлик — традиційне блюдо кавказької
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяТрадиційний кавказький шашлик готують з молодого ягняти або баранини. Та все ж найпоширенішим є використання свинячої вирізки. Краще використовувати свіже м'ясо, яке має рівномірний рожевий колір і приємно пахне. Щоб вибрати соковите і ніжне м'ясо, зверніть увагу на свинячий ошийок. Кавказький шашлик передбачає, що має бути багато цибулі. Свинину потрібно солити вже під час приготування або перед ним — але не на етапі маринування, щоб м'ясо не вийшло жорстким.
Кавказький шашлик з лимоном
Інгредієнти:
- 2 кілограми свинини;
- 6 лимонів;
- 30 мл оливкової олії;
- 50 г базиліка (свіжого, рубаного);
- 10 г імбирного кореня;
- по 1 ч. л. приправи: чорний перець, лаврове листя, кориця, коріандр.
Приготування маринаду:
Ретельно промиваємо свинину і нарізаємо скибочками по 5-6 сантиметрів. Лимони потрібно нарізати часточками. М'ясо змішуємо з лимоном, додаємо оливкову олію, спеції. М'ясо повинно маринуватися близько 10 годин, тому краще його залишити в маринаді на ніч. Однак, як ви приготуєте шашлик трохи раніше, наприклад, через 8 годин — він також буде смачним. М'ясо під час маринування потрібно перемішувати декілька разів.
Маринад для шашлику з червоним вином
Інгредієнти:
- 1,5 кг свинячого м'яса;
- 6 цибулин;
- 0,5 літра червоного вина;
- пучок кінзи;
- 2 шт. граната;
- по половині пучка базиліка та кропу;
лавровий лист; - перець або суміш перців.
Приготування маринаду:
Свинину перед маринуванням потрібно промити, а потім нарізати. Цибулю нарізаємо півкільцями, з гранату вичавити сік. Змішуємо всі інгредієнти, крім вина. Зелень дрібно нарізати. Тепер заливаємо м'ясо в маринаді вином і залишаємо мінімум на 4 години, в ідеалі - на 6 годин. Залиште трохи вина і гранатового соку, щоб збризкувати шашлик під час смаження.
Шашлик з телятини
Інгредієнти:
- телятина — 1 кг;
- ріпчасту цибулю — 200 г;
- сіль — 20 г;
- перець — чорний, мелений або подрібнений;
- паприка;
- олію — 200 г.
Приготування маринаду:
Ріжемо телятину — шматки не повинні бути дуже маленькими або великими, але в такому випадку скибочки будуть менше, ніж звичайні порційні шматки для шашлику зі свинини. До м'яса додаємо прянощі і сіль, потім заливаємо олією і залишаємо на 3 години.
Шашлик з баранини
Використовувати потрібно молоду баранину — шашлик зі старого м'яса найчастіше виходить жорстким і не дуже смачним. М'ясо повинно бути рожевим — якщо воно темне, значить старе. Вибирають зазвичай корейку, шию, реберця, окіст, лопатку — використовують і курдюк.
Коли вибираєте м'ясо, спробуйте на нього натиснути — ямка повинна вирівнятися, а не залишитися вм'ятиною. Також дивіться, щоб м'ясо не було вкрите кров'ю або слизом. Баранину перед приготуванням очищають від плівок, вирізають сухожилля. Шматочки для шашлику повинні бути невеликими — близько 4 сантиметрів.
Маринад:
- 2 кг баранини;
- 1-2 кілограми ріпчастої цибулі;
- сіль, чорний перець.
Потрібно нарізати цибулю півкільцями, змішати з м'ясом і гарненько пом'яти рукам. Перець можна додавати відразу ж, сіль — під час приготування.
Обов'язково підпишись на наш канал в
Нагадаємо,
Як повідомляв портал "Знай.uа",
Також Знай.uа" писав,