Людині, яка подарував світу оселедець, встановлено пам'ятник. Адже до XV століття цієї страви в раціоні не було апріорі, оселедець завжди гірчив. А потім рибак Віллем Якоб Бойкельзоон з села Биерфлинт здогадався видалити у неї зябра і тоді сталася гастрономічна революція. Виходить, що вся гіркота концентрувалася саме в зябрах, а без них оселедець справив фурор і підкорив Голландію.

Джозеф Хеллер назвав главу своєї книги "Роль оселедця в історії людства". Логіка письменника така: завдяки оселедцям в Голландії з'явилася процвітаюча національна економіка, країна вийшла на світовий ринок і забезпечувала товарами пів-Європи, незабаром після цього, в 1600 році, голландські оптики винайшли телескоп, а через шість років народився Рембрандт.

оселедець, фото GettyImages
оселедець, фото GettyImages

З оселедця робиться сюрстрьомінг — шведський національний продукт, делікатес з самим огидним запахом на світі, гірше навіть, ніж знаменитий смердючий фрукт дуріан. По суті справи, сюрстрьомінг — це забродившая оселедець. В XVI столітті під час військових дій у Швеції стало катастрофічно не вистачати солі. Але відмовлятися з цього приводу від оселедця шведський народ не збирався. Оселедець стали засолювати економно: тут порушився процес консервації, продукт почав бродити і видавати мерзотний запах. Консервна банка з цим продуктом має звичай вибухати в той момент, коли її відкривають, і обдавати всіх навколо смердючою рідиною. Після цього ті, хто залишився в живих, затискаючи ніс, їдять мерзенні шматочки оселедця, заїдаючи картоплею і запиваючи пивом.

оселедець, фото GettyImages
оселедець, фото GettyImages

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

В живому журналі існує спільнота любителів оселедця.

Люди кажуть: "Як оселедці в бочці", "Вгадай, що це: зелене, висить на стіні і пищить. Оселедець!", "Оселедець любить плавати в горілці".

День оселедця святкують у Нідерландах. Перший бочонок харринга, за традицією, дарують королеві Беатрікс, а потім влаштовують благодійний аукціон, концерти, пісні, танці та народні гуляння. Ближче до нас, в Калінінграді, теж завели таке свято: влаштовують гала-концерт "Від ноти до ноти — все в честь оселедця".

Оселедець у сні — до легковажних вчинків, про які потім доведеться пошкодувати. Ловити оселедець мережами — ви готові попастися на обман, спокуситися помилковими обіцянками. Вас пригощають оселедцем — хочуть обдурити. Ви пригощаєте — самі збираєтеся зробити безчесний вчинок. Вам доведеться розплатитися за нього з лишком.

Оселедцева битва — важливий епізод Столітньої війни. Під час нападу французів англійські війська скористались оселедцем, точніше його діжечками як прикриттям — і спершу відбили атаки переважаючих сил противника, а потім, перейшовши в контрнаступ, розгромили французів. Самі потім казали: "Що б ми робили, якби не оселедець?!".

Ucho od śledzia — вухо від оселедця — лейтмотив фільму відмінного польського фільму «Ва-банк». Репліка супроводжується відповідним жестом і означає щось середнє між: «Хрін тобі!» та «Ну що, з'їв?!»

Рецепт. Бісмарк, кажуть, одного разу звелів годувати солдатів оселедцем — мовляв, дешево і сердито. Говорив насправді чи ні, невідомо, а якийсь заповзятливий промисловець тут же запатентував назву маринованої оселедця Schlosskase Bismarck — і нажив на ній стан.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, швидка і смачна закуска з лаваша – як приготувати сирні палички з часником. Сирні палички в лаваші з часником — це дуже швидка і смачна закуска, яку можна приготувати за лічені хвилини

Як повідомляв портал "Знай.uа", ситний турецький суп з червоної сочевиці — страва, яка зарядить енергією на весь день. Готується швидше, ніж квасоля чи горох – оригінальний рецепт ситного турецького супу з сочевиці

Також "Знай.uа" писав, картопляні биточки, як у дитинстві — швидкий рецепт улюбленої страви, яка розлетиться вмить