Калина є однією з найкорисніших ягід в природі. Адже у ній фактично все цілюще: кора, гілочки, квіти, ягоди і сушені кісточки. Її ягоди покращують роботу серця, мають заспокійливу дію.

Читайте Знай в Google News!

Про корисні властивості калини пише сайт "1lyubov".

У калині вітаміну С в 1, 5 рази більше ніж в лимоні. У ній також є залізо, селен, йод, каротин, фосфор. З медом калину призначали при простудних захворюваннях.

Калина, фото: кадр з відео
Калина, фото: кадр з відео

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Корисні властивості калини

Чай з калини пили при гнійничкових захворюваннях шкіри, при запаленні ясен.

Відвар з коренів і кори давали дітям при золотусі, судомах і безсонні.

Відвар квіток і ягід — при застуді.

Сік з листя використовували як зміцнювальний засіб після важких захворювань, при фурункульозі, шкірних висипах і лишаях.

Ягоди калини вбивають цвіль, бактерії і віруси. Завдяки гіркоті калина корисна від діабету і захворювань серцево-судинної системи.

Сік калини має потужну протизапальну і відновлювальну дію. Сприятливо приймати сік калини при поліпах шлунка і кишківника, гіпертонічної хвороби, при кліматичних неврозах, істерії та епілепсії. Сік ефективний при діатезі, сильному кашлі і кашлюку тощо.

Калина, скріншот: YouTube
Калина, скріншот: YouTube

Як заготувати калину

Плоди і квітки калини заготовляють у міру цвітіння і дозрівання в суху погоду. Сушити плоди краще в сушарках або печах при температурі близько 80 градусів. Квітки - у сушарках при температурі приблизно 45 градусів. Зберігати висушені квітки і плоди можна не більше 2 років.

Кору калини збирають під час сокоруху у квітні, і тільки з бічних гілок, а не головного стовбура. Сушити її потрібно під навісами на відкритому повітрі. Зберігати не більше чотирьох років.

Корисні властивості калини

  • спазмолітична,
  • протиатеросклеротична,
  • протимікробна,
  • протизапальна,
  • обволікаюча,
  • в'яжуча,
  • жовчогінна,
  • проносна,
  • кровоспинна,
  • седативна,
  • протисудомна,
  • знеболювальна,
  • потогінна,
  • відхаркувальна,
  • сечогінна,
  • гіпоглікемічна,
  • загальнозміцнююча.

Ягоди калини у свіжому вигляді можна їсти тільки після заморозків. Це - полівітамінний засіб, що підвищує працездатність, надає профілактичну дію при атеросклерозі, стимулює діяльність шлунково-кишкового тракту, печінки.

Калина, фото: кадр з відео
Калина, фото: кадр з відео

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, зігріваючі напої осені: готуємо глінтвейн, грог, гарячий шоколад і пунш

Як повідомляв портал "Знай.ua", сир, смородина і нічого зайвого: найшвидший пиріг з ягодами. Сирно-смородиновий пиріг виглядає дуже апетитно, а його смак незабутній. Смородину можна замінити на будь-які інші ягоди.

Також "Знай.ua" писав, ковбаса з картоплі: економний варіант, коли немає грошей на м'ясо. Як приготувати домашню картопляну ковбасу зі шкварками і домашню картопляну ковбасу з додаванням манки і грибів