Хоча часто до куті додають рис чи перловку, традиційний рецепт куті все ж містить пшеницю. Щобільше, з нею ця обов'язкова страва на Святвечір виходить набагато смачнішою.

Раніше перш ніж готувати, пшеницю замочували на 10-12 годин (на ніч), після чого ставили в горщики й варили в печі. Проте зараз існує дуже багато сортів пшениці. Наприклад, м'які сорти не замочують і варять до 1 години.

Можна також використати відразу шліфований продукт або пропарений, який готується ще швидше. Також можна знайти у супермаркетах пшеницю у пакетиках, яка готується за 10-20 хв.

Кутя з пшеничної крупи
Кутя з пшеничної крупи

Перший спосіб приготування куті

Інгредієнти:

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

  • 1 склянка пшениці
  • 8 склянок води

Спосіб приготування:

Залийте пшеницю у каструлі 4 склянками води. Залиште її на ніч для того, щоб зерно набухло, за кімнатної температури. злийте воду і залийте новою. Варіть на середньому вогні до години часу. Злийте воду та остудіть.

Багата кутя, фото з Instagram Володимира Ярославського
Багата кутя, фото з Instagram Володимира Ярославського

Другий спосіб приготування куті - швидкий

Інгредієнти:

  • 1,5 склянки пшениці
  • 10 склянок води

Спосіб приготування:

Промийте крупу та замочіть її у воді на 1,5-2 години. Після цього на невеликому вогні варіть до 2 годин. Промийте кип'яченою холодною водою та з'єднайте з іншими інгредієнтами.

Кутя, скріншот: Youtube
Кутя, скріншот: Youtube

Третій спосіб приготування пшениці на кутю - з олією

Інгредієнти:

  • 1 склянка пшениці
  • дрібка солі
  • 1 склянка олії

Спосіб приготування:

Переберіть й промийте пшеницю. Якщо є час, то замочіть на 2-3 години або на ніч. Залийте водою, додайте сіль та олію. Варіть до м'якості, остудіть та перемішайте з іншими інгредієнтами.

Пам'ятайте, що звичайна пшениця для пророщування вариться до 2 годин (3 склянки води). Водночас шліфована вариться до 30 хвилин (2 склянки води). Замочувати таку пшеницю не потрібно.

Різдво: джерело: YouTube
Різдво: джерело: YouTube

Нагадаємо, соковиті котлети з 2-х основних інгредієнтів: рецепт, який здивує навіть досвідчених кухарів

Як повідомляв "Знай.ua", ось чому макарони виходять несмачними: 3 секрети приготування ідеальної пасти

Також "Знай.ua" писав, смачний рулет на десерт за пів години: найпростіші продукти й мінімум зусиль