Дієтологи завжди наголошують, що у повноцінному раціоні обов’язково мають бути продукти, які містять як тварини, і рослинні білки.

Фахівці пояснюють, що білок є головним енергокомпонентом для функціонування людського організму. Він допомагає формувати клітини та тканини, а також підтримує в нормі роботу імунної системи та обмінні процеси в організмі.

Всі знають, що білок міститься у великій кількості у м'ясі та рибі. Проте джерел цінних речовин набагато більше і їх також варто включати до свого раціону.

Запечені макарони з курятиною, кадр з відео
Запечені макарони з курятиною, кадр з відео

П'ять незамінних джерел білка:

  1. Риба. Особливо цінною є дика риба, а також морепродукти, які мають ідеальний баланс білка та кислот омега-3. Це, наприклад, скумбрія, оселедець, атлантичний лосось, сардини. Рекомендується включати до свого раціону 3-4 рази на тиждень.
  2. Бобові. Всі види квасолі та сочевиці, а також нут та маш містять від 15 до 24 грамів білка. Їх варто включати у своє меню хоча б один раз на тиждень.
  3. Курячі та перепелині яйця. Вони також містять багато інших корисних поживних речовин, таких як залізо і вітамін B12. Проте яйця слід вживати у розумній кількості – 2 штуки на день.
  4. Молочні продукти. Сир, бринза, сир, білий йогурт є чудовими джерелами білка. Проте, наприклад, йогурт слід їсти без доданого цукру. Крім того, щоденне вживання молочних продуктів знижує ризик розвитку раку товстої кишки.
  5. Горіхи. Горіхи не тільки заповнюють нестачу білка в організмі, а й знижують рівень ліпопротеїнів низької щільності, а це дуже корисно для серця та кровоносних судин. Ними можна як перекушувати, так і додавати до салату, йогурту, каші або їсти у вигляді горіхової пасти з хлібом.

Волоські горіхи, фото meta
Волоські горіхи, фото meta

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Нагадаємо, соковиті котлети з 2-х основних інгредієнтів: рецепт, який здивує навіть досвідчених кухарів

Як повідомляв "Знай.ua", ось чому макарони виходять несмачними: 3 секрети приготування ідеальної пасти

Також "Знай.ua" писав, смачний рулет на десерт за пів години: найпростіші продукти й мінімум зусиль