В абсолютній більшості дієвих і популярних рецептів випічки обов'язковим інгредієнтом є розпушувач тіста. Смачні бісквіти, які швидко просочуються кремом, м'яке пісочне печиво, слойки з заварного тіста - ці смаколики неможливо приготувати, якщо тісто буде клейким, важким і погано зійде.

Для чого використовують розпушувач?

Для чого потрібен розпушувая для тіста
Навіщо потрібен розпушувач фото:foodandmood.com.ua

Розпушувач робить тісто більш пишним і повітряним. Для цього потрібно запустити просту хімічну реакцію – виділення вуглекислого газу. Але навіть якщо у вас вдома немає розпушувача тіста, відкладати приготування домашньої випічки на потім не потрібно. Просто правильно замініть розпушувач, з цим легко впораються підручні засоби, які є у будь-якої господині в кухонних шафках.

Навіщо ще потрібно додавати в тісто розпушувачі? Для важкого солодкого тіста саме цей компонент виступає в ролі емульгатора і допомагає взаємодіяти таким компонентам, як вода та жири.

А ще, наявність розпушувача в борошняних виробах сприяють швидкому перетравлюванню і засвоєнню продуктів.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Як зробити пекарський порошок

Магазинний пекарський порошок можна зробити своїми руками. Для цього потрібно взяти 12 частин просіяного борошна, додати туди 5 частин соди і лимонну кислоту, 3 частини. Для змішування інгредієнтів використовуйте дерев'яну ложку і сухий посуд. А отриманий склад можна зберігати в сухій скляній банці для наступних кулінарних експериментів. Такий домашній порошок виручить вас при випічці здоби, бісквітів, виробів із заварного або пісочного тіста.

Існує думка, що для тривалого зберігання такого порошку всі складові частини краще не змішувати, а насипати в банку шарами, щоб лимонна кислота і сода були розділені шаром борошна або кукурудзяного крохмалю. Тоді луг і кислота не вступлять у взаємодію передчасно. До речі, якщо ви заводите рідке тісто, то порошок краще додати в самому кінці, тоді він буде розчинятися і діяти на самому початку випікання. А ось якщо ви замішує круте тісто, домашній розпушувач краще насипати в борошно і відразу перемішати, щоб порошок розмістився рівномірно.

Якщо ж вам потрібна всього одна порція домашнього розпушувача, змішайте 1 чайну ложку борошна з половиною чайної ложки соди і чвертю чайної ложки лимонної кислоти.

Пам'ятайте, заміна магазинного порошку на домашній проводиться в рівних пропорціях!

До речі, надлишок розпушувача в тісті не поліпшить, а зіпсує випічку - якщо бульбашок буде занадто багато, виріб вийде плоским і дуже твердим.

Як використовувати соду замість розпушувача

Самий перевірений спосіб - замінити розпушувач содою. Звичайна харчова сода - незамінний засіб для випічки. Варто знати, що сода при нагріванні до 60 ° градусів стає справжнім розпушувачем тіста.

Скільки потрібно соди? На 400 гр борошна потрібно додати одну чайну ложку соди. Зауважимо, що якщо тісто заводиться на молодій незрілій заквасці (на опарі), то невелика кількість соди допоможе прибрати зайву кислинку в смаку. А ще, сода робить тісто більш м'яким та еластичним, і його дуже легко замісити і розкачати в тонкий пласт, що є обов'язковою умовою приготування вдалого листкового тіста. Головне, не переборщити, інакше в тісті з'явиться металевий присмак, а готовий виріб навіть може викликати печію! Виправити положення допоможе просочення виробів солодким сиропом, але прихильники здорового харчування не радять їсти випічку з тіста з надлишком соди. Інакше ви ризикуєте влаштувати хімічну лабораторію у власному шлунку.

Якщо ж сода не відреагує з достатньою інтенсивністю, випічка придбає неприємний присмак і неапетитний зеленуватий відтінок. Такі продукти, як йогурт, кефір, сметана тощо, а також фруктові соки або пюре, шоколад або какао гарантують вироблення вуглекислого газу в процесі замішування і випікання домашньої здоби з додаванням харчової соди. Посилити реакцію можна і дрібкою лимонної кислоти, але частіше соду все-таки радять погасити оцтом.

До речі, якщо обов'язковим інгредієнтом тіста є мед, соду потрібно додати обов'язково, тоді приголомшливий результат вам забезпечений.

Замінити розпушувач содою та оцтом

Якщо до соди додати пів чайної ложки звичайного 9% -го оцту, відбудеться інтенсивна реакція – почне виділятися той самий вуглекислий газ, який необхідний для підняття тіста. Щоправда, гашена сода вводиться в тісто, не чекаючи закінчення бурління. І всю масу необхідно якомога швидше ставити в добре розігріту духову шафу.

Досвідчені кулінари радять одну частину соди додати в борошно, а пів частини столового оцту змішати з рідкими інгредієнтами. Тоді виділення вуглекислого газу почнеться після замішування тіста, і випічка точно буде вдалою. З суміші соди і оцту виходить смачне здобне, заварне, пісочне і бісквітне тісто.

Які продукти можуть замінити розпушувач

Навіть якщо в потрібний момент соди вдома не виявилося, розпушувачем тіста можуть виступити досить несподівані продукти. В якості альтернативи можна використовувати замість пакетика baking powder столову ложку алкоголю. Наприклад, коньяк або ром. Пам'ятайте, що на 1 кг готового тіста потрібна столова ложка алкоголю. Ці міцні напої значно покращують смак і структуру пісочного тіста. Не переживайте, готова випічка не буде «бити» спиртом, адже при випіканні високий градус випаровується, а ось легкий приємний аромат і тонкий післясмак – залишається. У дріжджову опару рекомендують додавати трохи чистої горілки. В усіх рецептах приготування солодкого хмизу в домашніх умовах саме горілка є обов'язковою складовою. Вона «посилить» дріжджі і допоможе їм швидше вступити в реакцію і «підняти» важке тісто.

Як розпушити тісто на воді

Якщо тісто замішують на воді, то за допомогою газованої води можна посилити і прискорити процес виділення вуглекислого газу. Адже газована вода додатково збагачена вуглекислим газом. Навіть в заварне тісто варто додати саме газовану воду, тоді вироби вийдуть більш ніжними і добре пропечуться. Прісне тісто також замішують на воді і в цьому випадку можна використовувати столову мінеральну воду з магазину. Якщо переживаєте, що цього буде недостатньо, підсильте газовану воду дрібкою лимонної кислоти або звичайною сіллю.

Як зробити смачний бісквіт без розпушувачів

При приготуванні бісквіту обов'язково використовують яйця, в досить великих кількостях. Якщо під рукою немає магазинного розпушувача, а просту соду додавати не хочеться, на користь прийде корисний лайфхак. Акуратно розділіть білки і жовтки. Якщо ніколи не практикувалися в цьому, на ютубі можна знайти цілих п'ять способів поділу яєць для тіста.

Жовтки можна відразу додавати до всіх інгредієнтів, а ось білки потрібно збити в високу, міцну піну. Якщо вам вдасться влити піну в тісто, не зруйнувавши бульбашки, бісквіт вийде дуже пишний. Але тісто потрібно ставити в духову шафу без зволікання, інакше маса осяде.

Інші способи розпушення тіста

Можливо, ви здивуєтеся, але додавати в тісто додаткові інгредієнти-розпушувачі не завжди обов'язково. Деякі борошняні вироби можна приготувати, розпушивши тісто механічним способом. Наприклад, багато разів просіюючи борошно. Так борошно збагатиться киснем, тісто вийде пухким і пухнастим. А ще, замішане тісто перед випіканням можна сильно охолодити. Тоді, в процесі приготування, такий виріб придбає більш пористу структуру.

Як бачите, доступних способів заміни магазинного розпушувача досить багато. І якщо ви вже задумали порадувати домочадців смачною випічкою, відсутність пекарського порошку не стане перешкодою вашим кулінарним експериментам. Все буде смачно!