Які найнезвичайніші страви готували понад 300 років тому на Півдні та Заході України - розповіла ТСН у спецпроекті "Жахливо смачно". Разом з місцевими кулінарними експертами на Херсонщині та Закарпатті ТСН готувала качку в кавуні та
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЧитайте Знай в Google News!
Про це пресслужба телеканалу "1 + 1" розказала спеціально для "Знай.ua".
Качка запечена в кавуні на Херсонщині
У Херсонській області кавун вважається одним із головних кулінарних родзинок регіону. Тут його консервують, додають у салати замість помідорів, поєднують з сиром та роблять соус "бекмес" — так званий кавуновий мед.
Керівник обласного центру народної творчості Володимир поділився унікальним рецептом качки у кавуні. За його словами, цей рецепт відомий у місцевих селах від XVIII століття.
"Каструль же не було… і кажуть, що коли чумаки ходили за сіллю, побачили, що є просто кавун і вже нічого не потрібно. Вони застосовували кавун для приготування качки. Ні, це не жарт. Ми його запікаємо в духовці, а коли її немає, запікають кавун просто в ямі з дровами. І він — як термопакет, як каструля, як скороварка", - розповідає Володимир.
Інгредієнти:
- Молода качка, вагою 1,5-2 кг
- Стиглий кавун — 7-8 кг
- Спеції на смак
- Часник
- Кавуновий мед "бекмес"
- Овочі
- Зелень
Спосіб приготування
Качку потрібно промити та залишити на тарілці. Розрізати навпіл кавун і столовою ложкою очистити його від усієї начинки, щоб помістити туди качку. Качку натерти спеціями, часником, "бекмесом", і покласти її в одну із половинок кавуна, а іншою — накрити начинку.
Розігріти духовку до 250 градусів і поставити туди страву. Запікати качку протягом двох годин. Після приготування викласти її на тарілку і прикрасити овочами й зеленню. Качка виходить ніжна і з димком.
Експерт-дієтолог зауважив, що м'ясо птиці є джерелом незамінного білка. Однак кавун здатний підвищувати цукор у крові. В результаті такого поєднання білка та цукру утворюються продукти глікації, що впливатиме на якість шкіри і може призвести до передчасного старіння. Щоб нівелювати шкідливий вплив, качку краще їсти без шкірки.
Унікальний десерт з одного інгредієнту на Закарпатті
На Закарпатті готують десерт з одного інгредієнта, але без краплі цукру чи меду, та без жодних спецій - леквар. Для цієї місцевої страви потрібні лише сливи, з яких готують дуже густе повидло. Його варять цілий день у мідних казанах на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору. Він довго не псується і має високу концентрацію фруктози.
Як приготувати сливове повидло показала родина місцевого жителя пана Анатолія, яка очистила від кісточок 55 кг сливи-угорки. Варити леквар треба не менше, ніж 24 годин, при цьому упродовж доби його треба безперервно помішувати.
У процесі приготування сливи пускають сік і згодом утворюється піна. На ніч леквар слід зняти з вогню і залишити вихолоджуватися. З 55 кг м'якоті слив отримуємо 5 кг леквару. На другий день приготування страву можна куштувати.
Дієтолог зауважила, їй імпонує те, що у страві немає доданого цукру - лише сахароза та фруктоза. Але для того, щоб скуштувати страву й не нашкодити організму, а також мати гарний вигляд, достатньо їсти дві ложки леквару на день.
Обов'язково підпишись на наш канал в
Нагадаємо,
Як повідомляв портал "Знай.ua",
Також "Знай.ua" писав,