Які найнезвичайніші страви готували понад 300 років тому на Півдні та Заході України - розповіла ТСН у спецпроекті "Жахливо смачно". Разом з місцевими кулінарними експертами на Херсонщині та Закарпатті ТСН готувала качку в кавуні та страву з одного інгредієнту - леквар.

Читайте Знай в Google News!

Про це пресслужба телеканалу "1 + 1" розказала спеціально для "Знай.ua".

Жахливо смачно, фото: прес-служба 1+1
Жахливо смачно, фото: прес-служба 1+1

Качка запечена в кавуні на Херсонщині

У Херсонській області кавун вважається одним із головних кулінарних родзинок регіону. Тут його консервують, додають у салати замість помідорів, поєднують з сиром та роблять соус "бекмес" — так званий кавуновий мед.

Популярні новини зараз
Терміново біжіть до супермаркету, поки не почалися тривалі відключення світла: що потрібно купити кожному українцеві Пенсіонерам приготували доплати: хто отримає надбавку до пенсії понад 2 тисячі гривень Не наплутайте з показниками лічильників цього місяця: Нафтогаз звернувся до українців Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання
Показати ще

Керівник обласного центру народної творчості Володимир поділився унікальним рецептом качки у кавуні. За його словами, цей рецепт відомий у місцевих селах від XVIII століття.

"Каструль же не було… і кажуть, що коли чумаки ходили за сіллю, побачили, що є просто кавун і вже нічого не потрібно. Вони застосовували кавун для приготування качки. Ні, це не жарт. Ми його запікаємо в духовці, а коли її немає, запікають кавун просто в ямі з дровами. І він — як термопакет, як каструля, як скороварка", - розповідає Володимир.

Качка запечена в кавуні , фото: прес-служба 1+1
Качка запечена в кавуні , фото: прес-служба 1+1

Качка запечена в кавуні , фото: прес-служба 1+1
Качка запечена в кавуні , фото: прес-служба 1+1

Качка запечена в кавуні , фото: прес-служба 1+1
Качка запечена в кавуні , фото: прес-служба 1+1

Качка запечена в кавуні , фото: прес-служба 1+1
Качка запечена в кавуні , фото: прес-служба 1+1

Качка запечена в кавуні , фото: прес-служба 1+1
Качка запечена в кавуні , фото: прес-служба 1+1

Інгредієнти:

  • Молода качка, вагою 1,5-2 кг
  • Стиглий кавун — 7-8 кг
  • Спеції на смак
  • Часник
  • Кавуновий мед "бекмес"
  • Овочі
  • Зелень

Спосіб приготування

Качку потрібно промити та залишити на тарілці. Розрізати навпіл кавун і столовою ложкою очистити його від усієї начинки, щоб помістити туди качку. Качку натерти спеціями, часником, "бекмесом", і покласти її в одну із половинок кавуна, а іншою — накрити начинку.

Розігріти духовку до 250 градусів і поставити туди страву. Запікати качку протягом двох годин. Після приготування викласти її на тарілку і прикрасити овочами й зеленню. Качка виходить ніжна і з димком.

Експерт-дієтолог зауважив, що м'ясо птиці є джерелом незамінного білка. Однак кавун здатний підвищувати цукор у крові. В результаті такого поєднання білка та цукру утворюються продукти глікації, що впливатиме на якість шкіри і може призвести до передчасного старіння. Щоб нівелювати шкідливий вплив, качку краще їсти без шкірки.

Унікальний десерт з одного інгредієнту на Закарпатті

На Закарпатті готують десерт з одного інгредієнта, але без краплі цукру чи меду, та без жодних спецій - леквар. Для цієї місцевої страви потрібні лише сливи, з яких готують дуже густе повидло. Його варять цілий день у мідних казанах на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору. Він довго не псується і має високу концентрацію фруктози.

Як приготувати сливове повидло показала родина місцевого жителя пана Анатолія, яка очистила від кісточок 55 кг сливи-угорки. Варити леквар треба не менше, ніж 24 годин, при цьому упродовж доби його треба безперервно помішувати.

Леквар, фото: прес-служба 1+1
Леквар, фото: прес-служба 1+1

Леквар, фото: прес-служба 1+1
Леквар, фото: прес-служба 1+1

Леквар, фото: прес-служба 1+1
Леквар, фото: прес-служба 1+1

У процесі приготування сливи пускають сік і згодом утворюється піна. На ніч леквар слід зняти з вогню і залишити вихолоджуватися. З 55 кг м'якоті слив отримуємо 5 кг леквару. На другий день приготування страву можна куштувати.

Дієтолог зауважила, їй імпонує те, що у страві немає доданого цукру - лише сахароза та фруктоза. Але для того, щоб скуштувати страву й не нашкодити організму, а також мати гарний вигляд, достатньо їсти дві ложки леквару на день.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, запечена картопля по-турецьки: ця страва вразить в саме серце навіть найбільш розбалуваного гурмана. Картопля за цим рецептом виходить дійсно божественною. Зверху блюдо приваблює запеченою ароматною скоринкою, а всередині - ніжною картоплею.

Як повідомляв портал "Знай.ua", шоколадні цукерки з арахісовою пастою: простий рецепт шалено смачного ласощі. Такі цукерки шалено смачні, проте калорійні. В одній шоколадній цукерці з арахісовою пастою міститься близько 90 ккал.

Також "Знай.ua" писав, ожиновий десерт з шоколадним бісквітом від судді "Майстер Шеф": справжня магія на вашій кухні. Суддя кулінарного шоу "Майстер Шеф" Ектор Хіменез-Браво поділився рецептом ожинового флану з шоколадним бісквітом. Знаменитий кухар пообіцяв неймовірний смак і навіть трохи магії.