Відомий український кулінар Володимир Ярославський вирішив розповісти українцям у складний час як приготувати закваску. Буде схоже на домашні дріжджі.

Рецепт з'явився на його обліковому записі в соціальній мережі Instagram , активним користувачем якої він є. Раніше можна було побачити рецепти вишуканих страв, але зараз після початку російського вторгнення в Україну вони більш практичні.

Володимир Ярославський, фото: Instagram
Володимир Ярославський, фото: Instagram

Зазвичай ця закваска готується близько двох тижнів, проте зараз можна всього за тиждень. При цьому кулінар відразу попередив, що вона буде не такою "сильною".

Володимир Ярославський готує її з 80% білого пшеничного борошна, і ще 20% з житнього. Секрет простий - сушені родзинки, завдяки якому закваска помітно зростає. Потрібно додати 2-3 ягоди.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

1 день . Змішуємо 20 г борошна та 20 г води кімнатної температури в скляній банці. Прикрийте кришкою та залиште на добу на столику.

2 день . Додайте в закваску 20 г борошна та 20 г води та залиште на добу.

На 3-й день закваска може ще не «рухатися», але, як правило, саме зараз майже не утворюються пори. Знову додаємо 20 г борошна та 20 г води.

4 день . Вранці закваска має почати пахнути та підніматися. Запах може бути різним: квашеної капусти, огірків, кефіру і навіть хімічний. Додаємо 40 г борошна та 40 г води та залишаємо на 12 годин.

За цей час вона має зрости вдвічі. Якщо цього не сталося, найімовірніше потрібно замінити борошно, або спробувати ще раз.

Вова Ярославський, фото: Instagram
Вова Ярославський, фото: Instagram

Увечері: беремо 40 г від нашої закваски і додаємо до неї 40 г води та 40 г борошна. Залишаємо на 12 годин (залишок викидаємо).

5 день . Вранці беремо 40 г закваски, знову додаємо до неї 40 г води та 40 г борошна. Залишаємо ще на 12 годин. Закваска вже може «втікати», вона може бути дуже активною.
Увечері: до 40 г закваски додаємо 40 г води та 40 г борошна.

6-7 день . На даному етапі можна перевірити, як працює закваска: 15 г закваски, 75 г борошна та 75 г води. Хороша закваска "виросте" у 2.5-3 рази за 5-8 годин. Також велике значення має температура у квартирі. Якщо вдома прохолодно, то всі процеси уповільнюються. Готову закваску зберігати в холодильнику можна приблизно 2-3 тижні.

Нагадаємо про найсмачніший соус для картопляного пюре: як зробити страву в рази кращою.

Раніше ми повідомляли про смачний і простий салат, який можна їсти у піст: як приготувати за 15 хвилин.