Гірос - страва, дуже схожа на добре відому українцям шаурму, або, якщо точніше, дьонер - метод приготування м'яса на вертелі. Якщо в Туреччині дьонер часто подавали на тарілці з рисом, а на наших теренах його завертають в лаваш, то в Греції його подають на піті з традиційним йогуртовим соусом дзадзикі.

Найбільша перевага гіросу в тому, що всі інгредієнти можна приготувати заздалегідь, а потім швиденько зібрати цей грецький “бутерброд”. Чудова страва для ситного перекусу, фривольної вечері або для пікніка. Гірос - це спеції, в яких господині маринують м'ясо. Саме вони дають весь смак.

Гірос, фото ЕдимДома
Гірос, фото ЕдимДома

Інгредієнти:

Для гіроса:

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

0,5 ч.л. зіри
0,5 ч.л. коріандра
1 ч.л. сухого тим'яну
1 ч.л. сухого майорану
1 ч. л. сухого орегано
0,5 ч.л. молотого червоного перцю
2 ст.л. оливкової олії
Для начинки:
200-250 г свинини (корейки, шиї)
1 невелика цибулина
0,5 стиглого помідора
зелень (петрушка чи укроп за бажанням)

Для соусу дзадзикі:

200 г йогурту (бажано грецького)
1 середній огірок
1 ст.л. оливкової олії
1 великий зубчик часнику
сіль, чорний перець

Приготуйте суміш спецій: розтопчіть у ступці, додайте олію і розмішайте.

Вимийте м'ясо, обсушіть і наріжте на тонкі смужки. Додайте суміш спецій і гарно “замісіть” м'ясо, щоб воно все покрилось спеціями. Закрийте плівкою і дайте м'ясу постояти 1-2 години, можна й ніч.
Для соусу: поріжте на дрібні кубики огірок, присоліть і відставте - мусить дати сік.

В йогурт налийте масла, насипте солі, чорного перцю, часнику через часникодавку і відкладіть. Сік огірка злийте. Крім того, відіжміть кубики огірка - у соусі зайва волога не потрібна. Потім додайте до соусу і добре розмішайте. Можна зберігати у холодильнику 2-3 дні.

На розігрітій олії посмажте цибулю, покришену напівкільцями, до легкої золотистості, а потім додайте м'ясо і смажте на середньому вогні 10-15 хвилин. М'ясо мусить залишитись м'яким.
Збирайте: зробіть розріз у піті, покладіть туди м'ясо, декілька дольок помідора, а потім декілька ложок соусу. Далі - зелень. Ваш гірос готовий до вживання!

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Без нього не обійтись у приготуванні лазаньї та жульєну — рецепт знаменитого соусу Бешамель.

Як повідомляв портал "Знай.ua", ці деруни здивують кожного — рецепт картопляних оладок з яблуком і томатним соусом.

Також "Знай.ua" писав, що готуй, як МастерШеф - топ-5 найсмачніших страв від Євгена Клопотенка.