Відомий український шеф-кухар та суддя проекту "МайстерШеф" Володимир Ярославський розповів, як обрати та приготувати лисички.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяТак, за порадою шеф-кухаря, лисички варто брати тільки свіжі і не зів'ялі.
"Вибирайте тільки свіжі і не зів'ялі гриби. Зазвичай лисичка щільна, жовта як лимон або помаранчева. Без черв'ячків усередині, або трохи з'їдена лісовими мешканцями - таку я беру. А якщо є коричневі плями - зазвичай немає (якщо маленькі - можна видалити ножем). Старі гриби я відкидаю”, - пише Ярославський.
Незважаючи на деяку гіркоту, лисички не потрібно замочувати. Їх досить добре промити у великій кількості води. Але іноді у лисичках знаходиться пісок, який складно вимити. Володимир поділився своїм особистим лайфхаком, як позбутися дрібного пилу:
⠀ "Діляюся своїм лайфхаком: вже промиті лисички я посипаю борошном, прямо на пластинки, і акуратно розподіляю його по грибах. Даю постояти хвилин 10 і промиваю у великому сіті. , і коли її видаляємо, вона "забирає" із собою дрібний пил (пісочок)".
Смажити лисички найкраще на великому вогні та в один шар на антипригарній сковороді, відварювати їх не потрібно. Виявляється, якщо будь-які гриби перемішати на початку або класти їх у товстий шар, вони пустять сік, прилипнуть і погано обсмажаться.
Коли гриби підсмажили, додаємо подрібнений часник, зменшуємо вогонь і смажимо ще приблизно хвилину. Далі лисички солимо, перчимо і додаємо рубану петрушку, чебрець або орегано, невеликий шматочок вершкового масла|мастила|, секунд 10 прогріваємо і знімаємо з вогню.
Такі лисички можна зберігати в холодильнику до 5 днів. ⠀ "Якщо маринуватимете лисички або заморожуватимете, попередньо відваріть їх у підсоленій воді 5-10 хвилин, інакше будуть сильно гірчити. Взагалі лисички швидко набирають гіркоту, і до січня я вже майже не використовую їх. А ось смажені з травами і вершковим маслом зберігаються у морозилці у вакуумних чи зип-пакетах", - додав шеф-кухар.
Нагадаємо, що готується із простих та смачних продуктів: циганський рецепт жульєна з куркою та кабачками, але без грибів.
Раніше ми повідомляли, що всього 2 інгредієнти, а смакота неймовірна: як приготувати варення з чорної смородини на сковороді.