У світі настав Новий 2023 рік, який точно подарує багато радості, сміху та веселощів, а ще здійснення нових планів і, що найголовніше – перемогу України.

Наступне свято, яке відзначатимуть українці – це Різдво, тому вже зараз важливо вміти готувати кутю з пшениці, щоб ця страва стояла на столі на Святвечір. Рецептом поділився відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко, з додаванням кореня імбиру, лимонної цедри та інше.

Приготування різдвяної куті, кадр з відео: YouTube Костянтин Грубич
Приготування різдвяної куті, кадр з відео: YouTube Костянтин Грубич

З інгредієнтів нам знадобиться 1 склянка пшениці, чотири склянки води, 50 г вершкового масла (але це якщо ви готуєте Щедру кутю, якщо пісну - 2 ст. л. соняшникової олії). Ще нам потрібен мед у кількості 2-3 столових ложок, 2 ст. л. маку, жменя волоських горіхів, 100 грам кураги, цедра та сік одного лимона і сантиметр кореня імбиру.

Приготування починається із пшениці, яку потрібно залити на ніч, для набухання, 4 склянками води. Вранці воду злити і залити новими чотирма склянками. Варити її потрібно протягом 30-60 хвилин до готовності, але якщо раптом, коли пшениця буде повністю готова, вода залишиться - її потрібно злити.

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Приготовление рождественской кутьи, кадр из видео: YouTube Константин Грубич
Приготовление рождественской кутьи, кадр из видео: YouTube Константин Грубич

Поки каша ще тепла, потрібно додати туди 50 грам вершкового масла (або соняшникову, як ми писали раніше), щоб смак пшениці став ще більш насиченим. 100 г кураги потрібно нарізати невеликими кубиками, додати в кашу разом із родзинками, туди ж засипати дві столові ложки маку і сантиметр кореня імбиру, натертого на дрібній тертці.

Лимончик потрібно добре помити і обсушити. Потім натерти цедру на дрібній тертці, яку згодом потрібно додати в кутю, разом з 2-3 столовими ложками меду. Залишається тільки капнути лимонного соку і добре перемішати, а готову кутю залишити мінімум на 2 години в холодильнику.

Кутя, скріншот: Youtube
Кутя, скріншот: Youtube

Нагадаємо про Новий рік у банці: рецепт ароматного варення із соснових шишок.

Раніше ми повідомляли про соковиті котлети з 2 основних інгредієнтів: рецепт, який здивує навіть досвідчених кухарів.