Напевно не знайдеться такої людини, яка любить гіркі огірки і, щоби вжити їх у їжу, ми використовуємо різні хитрощі.

Хтось чистить шкірку, а хтось відрізає "попку" огірка і третій зріз об зріз, тоді гіркота магічним чином кудись іде. А чи можна взагалі вживати гіркі огірки в їжу чи консервацію? Зараз ви про це дізнаєтесь.

Вирощування огірків. Фото скріншот з Youtube
Вирощування огірків. Фото скріншот з Youtube

Що можна зробити з гіркими огірками

Якщо з огірків ви збираєтеся готувати свіжий салат, заздалегідь важливо зрізати край і шкірку, і замочити у воді. Якщо плоди були вирощені для консервованих заготовок, можна не засмучуватися - з них вийде чудовий зимовий салат.

Головною причиною того, що огірки виходять несмачними, можна вважати недотримання порад щодо їх вирощування. Цілком можливо, що було мало поливу, перепади температури та інші зміни. Змінити ситуацію легко. Тому не варто відразу викидати гіркі огірки, особливо якщо вони призначені для консервації.

Популярні новини зараз
Потужно обстрілюватимуть Україну: астролог вказала, які міста чекає найбільша небезпека Молодь у Києві запитали, як вони готуються до війни: відповіді, подекуди, шокують Такі платіжки тільки в кошмарах сняться: скільки віддамо за газ і світло цього літа Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Консервовані огірки із гірчицею, фото: Знай.ua
Консервовані огірки із гірчицею, фото: Знай.ua

Одним з небагатьох методів, який допоможе позбавитися гіркоти, є консервація. Допоможе тривале перебування огірків у розсолі, основою якого буде вода. Однак варто позбавлятися кінчиків і замочувати огірки перед закруткою хоча б на 12 годин. Виходить, що гіркі огірки придатні для консервування, якщо є хороший рецепт.

Огірки, скріншот: YouTube
Огірки, скріншот: YouTube

Тому огірки можуть бути гіркими

Овочі, подібно до людей, можуть відчувати стрес, але реакція на нього у них інша. У поганих умовах огірок починає виробляти кукурбітацин – це така речовина, що дає гіркоту. Спочатку воно накопичується у листі, після чого поширюється на плоди.

Завдяки подібній особливості, у 18 столітті огірки вважалися небезпечними плодами. Варто зазначити, що речовина є навіть у звичайному огірку, але в малій кількості.

У світі огірок є лікарським рослиною. Речовина, що дає гіркоту, здатна покращити роботу печінки та кишечника, знизити ризик прояву онкологічних захворювань. Багато людей, які підтримують альтернативну медицину, вважають, що огірок має протизапальну дію.

Серед причин гіркоти у плодах виділяють такі:

  • невелика кількість води у ґрунті;
  • коливання температури;
  • сильна спека;
  • бідний ґрунт, багато піску чи глини.

Малосольні огірки, скріншот: YouTube
Малосольні огірки, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що два продукти зроблять звичайні деруни шедевром: гості розмітять зі столу за 5 хвилин.

Раніше ми повідомляли, що постривай, не викидай кабачок: рецепт "подвійний" зимової закуски, будеш хотіти ще й ще.