Київське сухе варення має давню історію, що сягає корінням XIV століття. За однією версією, у 1797 році киян навчав готувати цей делікатес швейцарський кондитер, а за іншою, варення вже існувало у Києві і було відправлене на весілля литовського князя Ягайла.

Родина Балабухів стала найвідомішими виробниками сухого варення, їх продукція потрапила до Європи і була високо оцінена. Готували київське сухе варення з різних фруктів: слив, абрикосів, яблук, груш, кизилу, шипшини, а пізніше додалися персики, нектарини та цедра цитрусових. Шеф-кухар Євген Клопотенко закликає українців відновити цю традицію і ділиться рецептом приготування автентичної страви.

Сухе варення. Фото з відкритих джерел

Інгредієнти:

  • 1 кг яблук
  • 300 г цукру (+300 г для обвалювання яблук)
  • 1 ч. л. кориці
  • ½ ч. л. лимонної кислоти

Приготування:

  1. Помийте яблука та розріжте навпіл. Видаліть серцевину та наріжте на часточки однакової товщини.
  2. Розігрійте духовку до 180 градусів. У мисці змішайте 300 г цукру, корицю та лимонну кислоту. Застеліть деко пергаментом та викладіть яблука. Посипте їх цукровою сумішшю. Поставте в духовку на 30 хвилин. Дайте яблукам охолонути.
  3. Висипте 300 г цукру в миску та обваляйте в ньому охолоджені яблука.
  4. Викладіть яблука на деко, застелене пергаментом, та запікайте при температурі 60 градусів ще 12 годин, роблячи перерви за потреби. Якщо у вас є дегідратор, помістіть обвалені в цукрі яблука в один шар на 12 годин.

Завдяки цим простим крокам, ви зможете насолодитися традиційним київським сухим варенням, яке поверне вас у далеке минуле і дозволить відчути смак історії.

Нагадаємо, Відкрили банку, додали в суп і розсольник готовий: заготівля з огірків на зиму, рецепт консервації

Популярні новини зараз
Плату за світло нараховуватимуть по-новому Суцільний головний біль: 3 знаки Зодіаку, які не годяться в дружини Прогноз погоди на кінець вересня: коли в Україну прийдуть перші заморозки Повістку отримають навіть ті, хто не оновив дані: нові правила призову в Україні
Показати ще

Раніше ми розповідали, що Грошей немає на м'ясо – беріть баклажани: рецепт дуже смачних овочевих котлет

Також, Ідеальне американське печиво за рецептом Камали Харріс: у Трампа так не вийде