Карантин — саме час для експериментів вдома, в тому числі — і з кулінарією. З грузинською кухнею знайомі більшість українців, з китайської та японської — теж.

Але ви навіть не уявляєте, скільки смакоти готують в Азербайджані. Чому б не спробувати самому? Ми зібрали топ-5 рецептів, які не вимагають багато продуктів і великих витрат. Тому коли вам набридне одне і теж кожен день, спробуйте здивувати себе і рідних такими стравами, а Знай.uа підкаже вам найкращі варіанти:

Люля-кебаб, скріншот: YouTube
Люля-кебаб, скріншот: YouTube

Люля-кебаб

1 кг жирної баранини (якщо нежирна баранина, додати курдючне сало або нирковий яловичий жир), 4 середні цибулини, гострий стручковий перець, пучок кінзи, 4 зубчики часнику.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

М'ясо, цибулю, часник і кинзу пропустити через м'ясорубку. Фарш дуже ретельно відбити об стіл. Ви повинні відчути руками, що м'ясо стало досить клейким і не розпадається. Потім фарш покласти на пів години в холодильник. Далі нанизати фарш на шампур ковбасками довжиною 15 см (по 50 г кожна), причому під час нанизування тримати шампур плазом. Смажити на мангалі 10 хвилин або в розігрітому грилі 20 хвилин. Люля-кебаб заведено подавати на тонкому лаваші.

Дюшбара (пельмені азербайджанською)

баранина (без кісток) - 400г, борошно - 2 склянки, яйце - 1 шт, ріпчаста цибуля - 2 шт. вершкове масло (розтоплене) - 2 ст. л., винний оцет (3%) - 2 ст. л, м'ята, кінза - за смаком, перець і сіль - за смаком.

Окремо зварити бульйон з кісток. М'якоть баранини пропускають через м'ясорубку, додають цибулю, перець і добре перемішують.
З борошна і яйця з додаванням солі готують круте тісто. Отримане тісто розкачують завтовшки близько 2 мм. Відступаючи на 3 см від краю розкатаного коржа, розкладають фарш чайною ложкою з невеликими проміжками. Закривають іншим коржем, після чого виймають круглою виїмкою.

Дюшбара, скріншот: YouTube
Дюшбара, скріншот: YouTube

Готові дюшбара опускають у киплячий проціджений бульйон і варять на повільному вогні до тих пір, поки дюшбара не спливуть на поверхню. На 4 порції використовують 6 склянок бульйону.
При подачі дюшбара заливають бульйоном, додають розтоплене масло і посипають зеленню, окремо подають оцет.

Кутаби з м'ясною начинкою

Для м'ясної начинки використовується в основному яловичина або молода баранина, хоча на Кавказі дуже популярні і баранячі тельбухи. Баранина обов'язково повинна бути молодою, а перед приготуванням фаршу шматок м'яса необхідно звільнити від плівки і сухожилля. При цьому в справжні азербайджанські кутаби обов'язково додають баранячий жир. Також допустимо вводити у м'ясний фарш відварений рис і шматочки овочів для поліпшення смаку і зменшення жирності страви.

Цибуля для начинки повинна бути подрібненою до стану кашки, оскільки дрібно подрібнена цибулина не встигає добре підготуватися, адже коржі обсмажують на сухій сковороді. В ідеалі цибулину перемелюють разом з м'ясом і жиром в блендері або м'ясорубці. Фарш слід посолити і поперчити, а якщо він сухуватий, можна додати трохи води, хоча цибулина завжди дає сік.

Кутаби, скріншот: YouTube
Кутаби, скріншот: YouTube

Для зеленого фаршу використовується будь-яка зелень і трави — шпинат, кріп, петрушка, щавель, естрагон, базилік, тархун, зелений лук і кінза. Зелень добре миють, злегка обсушують на рушник, подрібнюють і змішують з сіллю.

Як смажити кутаб правильно?

Начинку слід розмазувати по одній половині коржа дуже тонким шаром. Далі отриманий корж складають навпіл, добре з'єднують краї і обсмажують з двох сторін на розпеченій чавунній сковороді без масла, поки не з'являться рум'яні підпалини. Іноді кутаби запікають протягом 15 хвилин в добре розігрітій духовці. Для надійності перед обсмажуванням можна змастити краї коржиків збитим яйцем.

Готові кутаби складають на тарілку стопкою, рясно змащуючи кожен коржик вершковим маслом. Азербайджанські кухарі кладуть зверху великий шматок вершкового масла, яке стікає, просочуючи коржі, роблячи їх м'якими і соковитими. Зверху можна накрити кутаби харчовою плівкою або рушником, щоб вони стали м'якшими.

Азербайджанці посипають страву сумахом — традиційною східною пряністю з кислуватим смаком — і подають коржі з соусом тузлук, приготованим на сметані і айраном з часником і чорним перцем.

Кутаби з м'ясом, скріншот: YouTube
Кутаби з м'ясом, скріншот: YouTube

Простий рецепт кутабів з сиром і зеленню

Надзвичайно пікантна закуска до супу сподобається всім любителям сиру. Змішайте в посуді 200 г просіяного борошна, 100 мл води і 2 ст. л. рослинної олії, додайте 1 ч. л. солі і замісіть тісто. Оберніть його харчовою плівкою і залиште на пів години на столі. Поки тісто дозріває, подрібніть на тертці 200 г сиру і з'єднайте його з рубаною петрушкою. Замість твердого сиру можна взяти сирний сир або звичайний сир, в цьому випадку його досить розім'яти виделкою. Якщо у сир додати цукор, вийдуть солодкі кутаби, звичайно, вони будуть далекі від традиційних азербайджанських коржів, але вашим близьким такий десерт неодмінно сподобається.

Розділіть тісто на 8 частин, кожну з яких розкачайте у вигляді кола, і на одну частину коржа покладіть тонким шаром начинку, накрийте другою половиною, красиво защипайте краї і видаліть надлишки тіста. Обсмажте кутаби з двох сторін на сухій гарячій сковороді і змастіть вершковим маслом.

Кутаби з сиром та зеленню, скріншот: YouTube
Кутаби з сиром та зеленню, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, бабуся вас похвалить точно — рецепт ідеальних сирників на всю родину. Простий рецепт приготування сирників від Євгена Клопотенка

Як повідомляв портал "Знай.ua", улюблений смаколик дітей, який сподобається і дорослим — приготування лінивих вареників з сиру. Ліниві вареники готуються швидко і не потребують особливих інгредієнтів

Також "Знай.ua" писав, смачніше, ніж у McDonald’s і жодної шкоди для фігури — готуємо корисну картоплю фрі без олії. Страви з картоплі не залишають байдужими нікого.